mmm by selma naslovna
Iza branda mmm.... krije se akademska umjetnica koja je već nekoliko godina zaljubljena u polimernu glinu i kreira prekrasne minijature i nakit, koje kad vidite, sve što želite reći jeste mmm.

Njen dizajn najčešće je inspiriran ljubavi prema hrani, koja se smjestila na razne modele naušnica i lančića. Cijeli postupak izrade ovih modela nakita nije nimalo jednostavan, zbog čega smo u razgovoru s ovom dizajnericom nakita saznali više o polimernoj glini, termičkoj obradi gline i ukrašavanju nakita.

1. Kako teče sam proces izrade vašeg nakita?

Nakit modelujem od polimerne gline. To je umjetnički materijal koji je nastao u labaratoriji, dakle, nije prirodna glina. To je vrsta plastike koja u sebi sadrži uljnu supstancu koja glinu čini mekšom i pogodnom za modelovanje. Nakon što završim sa modelovanjem, komad nakita prolazi termičku obradu, glina se peče u rerni na 130 stepeni, od 30 do 40 minuta u zavisnosti od veličine kreacije, tada uljna supstanca isparava, a komad nakita postaje čvrst i više se ne može vratiti u prvobitno sirovo stanje. Međutim, nakon pečenja, glina se i dalje može obrađivati, dorađivati, brusiti, šmirglati, polirati i lakirati.

karakteristike4

Postoji bezbroj tehnika koje možemo koristiti u obradi već ispečenog komada nakita. Period izrade nije moguće uvijek odrediti jer glina sama po sebi ne bude uvijek ista, nekad je premekana, nekad tvrda i tada zahtjeva posebne tehnike kako bi je prilagodili našem radu. 

mmm selma izrada

2. Koji su dostupni modeli mmm... nakita? 

Kad je riječ o naušnicama u mom radu su dostupne naušnice sa tzv. 'fish hooks'  komponentama, to su klasične viseće naušnice na udicu i 'push back' tzv. naušnice na šaraf. Ogrlice/lančići su također klasični, debljinu lanca određujem prema veličini motiva, a dužinu ponekad prilagodim prema želji naručioca. Prstenje je podesivo, a u ponudi imam i broševe. Komponente koje koristim u dizajniranju nakita ne sadrže olovo i nikl.

mmm selma nausnice

mmm selma3

3. Gdje sve možemo pronaći vaš nakit?

Nakit i minijature prezentiram i prodajem posredstvom društvenih mreža Facebook, Instagram, Twitter i u online prodavnici Etsy kojoj ću ove godine posvetiti više pažnje. Nakit i minijature šaljem preporučenom poštom širom svijeta. U Sarajevu, gdje inače živim, nakit dostavljam i lično, sve ovisi o dogovoru s kupcima. 

mmm selma4

4. Koje su tri najzanimljivije karakteristike vašeg proizvoda? 

Prva karakteristika i jedna od najbitnijih je kvaliteta. Nakon pet godina svakodnevnog rada, posvećenosti i istraživanja dosegao je nivo da kada kupci uživo vide proizvod ne vjeruju da je mojih ruku rad. I dalje se ne znam nositi s tom vrstom komplimenta, pa se samo crvenim i zahvaljujem. 

Druga karakteristika je realizam. Obzirom da je najčešći motiv mog nakita inspirisan hranom, trudim se u potpunosti imitirati različite teksture i boje koje ima hrana. Na primjer sladoled. Imamo kornet i krem kuglu koji su u potpunosti različiti po materijalnosti. Kornet je suh, hrskav, s teksturom sličnoj napolitanki, a suprotnost tome je kugla koja je kremasta, vlažna, sa ispucanim vidljivim česticama leda. Vrlo sam posvećena svom radu i uvijek nastojim napredovati i usavršiti taj segment. 

karakteristike5

I treća karakteristika je pedantnost. Nakit je uvijek čist, profesionalno obrađen i upakovan. Nikada ne bih u prodaju stavila komad nakita kojim nisam lično 100% zadovoljna.

5. Kako je nastao vaš brand? 

Brand je nastao spontano. Napravila sam prve privjeske s motivima slatkiša prije 7 godina i stavila ih na ključ. Ko god je vidio pitao me je da li sam taj privjesak za ključeve kupila u Accessorizeu. Nekoliko mjeseci poslije sam odlučila posvetiti više pažnje čitanju i istraživanju o polimernoj glini kao materijalu, upoznati se s tehnikama i njihovim izumiteljima. Tada sam otvorila jedna vrata i ušla u fantastičan svijet umjetnosti koji je kreiran od ovog materijala, naučila mnogo toga, a onda primijenila na moj način. Kao što sam već spomenula, najčešći motiv u kreiranju nakita je hrana pa je riječ mmm...  bila idealna za naziv branda. Riječ opisuje trenutak kada ugledamo nešto lijepo ili probamo hranu toliko ukusnu da se počnemo oblizivati. Zbog energije koju osjetimo u tom trenutku uspijemo samo izgovoriti/promrmljati mmm...  

karakeristike3

 

Članci koje smo odabrali za vas


 

danas nosimo1

toppricamarija

insta nsl