drijemanje san 2
Iako nam se ponekad poslijepodnevni san čini kao prvi pokazatelj manjka naše kondicije i prelazak u zrelu fazu, drijemanje je zapravo jedna od najboljih stvari koje se mogu dogoditi vašem dnevnom rasporedu. Njegove prednosti prepoznale su čak i brojne kompanije, poput Googlea, koji tu opciju već dugo nudi svojim zaposlenicima, kao način punjena baterija. Izgleda da imamo novi trend na pomolu.

 

#Sat i pol vremena sna odmara cijelo tijelo
Dr.Sarah Mednik u svojoj knjizi, 'Take a Nap! Change your Life, piše da devedesetominutno spavanje čini čuda za vaše tijelo. Sat i pol sna provest će vas kroz cijeli ciklus spavanja, a nećete proizvesti takozvanu inerciju sna, koja se inače javlja kad osobu probudite ranije iz sna ili sl.

drijemanje san 1

#Poboljšava vaše vještine pamćenja i učenja
Vaš poslijepodnevni odmor vam može pomoći da bolje pamtite i donosite bolje odluke nakon sna. Naime, prema brojnim istraživanjima, nakon 30-60 minuta poslijepodnevnog spavanja, vaša sjećanja se premještaju iz neokorteksa na hipokampus, čime se skladište informacije koje ste primili ranije.

#Poboljšava vašu kreativnost
Naime, brojne studije su pokazale da 15-20 minuta držanja očiju zatvorenima je mnogo učinkovitije za vaš mozak nego vježba ili kofein. Einstein je ovo zvao 'hypnogis naps', što znači da vašem tijelu dajete da stupi u prvu fazu sna, negdje između zbilje i mašte. U ovu fazu je vjerovao i Dali, koji je smatrao da je ova faza odmora od velike važnosti za njegovo dalje stvaranje.

#Poboljšava vašu tjelovježbu
Dvadeset minuta odmora poboljšava vaše motoričke sposobnosti i izdržljivost.

#Drijemanje je zdravo za cijelo tijelo
San je važan za cijelo vaše tijelo – od hormona koji utječu na vaše raspoloženje do izdržljivosti vašeg organizma. Također, san daje vašem tijelu dodatnu energiju i snagu da se bori sa stresom.


Foto: domaine.com, pinterest.com

Članci koje smo odabrali za vas


 


 

danas nosimo1

Top prica blagdani vodic

insta nsl