Kritika je napokon stigla u Grad. Kolumna koju morate pročitati

   prijevremeni_izbori_nslNakon niza pokušaja da pronađem normalnu knjigu koju je netko napisao na barem tristotinjak strana, a koja nije iz šest dijelova ili pak ekranizirana, napokon se javljam. Nije bilo lako, ali uspjela sam.

Pored čitave euforije Pedeset nijanse sive, Pjesme leda i vatre, autorica Harry Pottera J.K. Rowling (koji je da podsjetim iz pet dijelova, a film iz šest) napisala je svoju prvu knjigu za odrasle Prijevremeni izbori.  


Prema Jutartnjem listu kao izvoru, roman je prodan u više od 124.000 primjeraka u samo tjedan dana od objave, što novi pothvat J. K. Rowling stavlja uz rame najbrže prodavanom romanu Dana Browna, ''Izgubljeni simbol'' iz 2009. godine.

 

prijevremeni_izbori

Izvorni naslov: The Casual Vacancy

Broj stranica: 298

Godina izdanja: 2012

Uvez: tvrdi

Format: 23cm x 15cm

Cijena: oko 40 KM

Kako ne bih pokvarila čitanje neću otkriti ništa više što ne možete pročitati na koricama, a vezano za samu fabulu knjige.

Gradić Pagford, živi naizgled mirnim i idiličnim životom, rekla bih na ivici učmalosti. Međutim, kad gradski vijećnik Barry Fairbrother umre u ranim četrdesetim godinama života, žitelji gradića ostaju u šoku, a i počinje se otkrivati pravo ozračje gradića-međusobni ratovi, prepiranja, strasti i otktivanje  neočekivanih tajni. Glavni okidač događaja je upražnjeno vijećničko mjesto, a nije da nam je nepoznato što sve ljudi rade da se dokopaju vlasti. Tko je dobio prijevremene izbore? Morat ćete vidjeti sami.

J.K. Rowling nam je Harry Potterom pokazala da ima maštu. Majstorski isprepliće događaje, opise i likove na zabavan način - ako ste istinski fan Harrya ne očekujte nešto slično, jer kod lude mašte  svaka sličnost između Harrya i Izbora prestaje. Ali, kad već povlačim paralelu, Harry Potter je bio fantazija o školskom sustavu, a Prijevremeni izbori su svojevrstan presjek birtanskog društva iz mikroperspektive gradića Pagford, a kroz više od dvadeset likova razločite dobi, klasne pripadnosti i političkih uvjerenja. 

Knjigu preporučam. Ah, točno mi nedostaje neka da je kvalitetno popljujem. :) Nije neko remek dijelo, niti nas oduševljava ljepotom rečenica, ali je zabavno, smješno, realistično i životno štivo u isto vrijeme. Bolji je Harry, nema dvojbe - zbog njega sam se za vrijeme najvećih gužvi na poslu ustajala u 5 da stignem dva sata čitati, ali u svakom slučaju pozdravljam ulazak J.K. Rowling u  svijet odraslih.

Do sljedećeg puta.
Znate da volite moje kritike.
Ne volite nužno i mene.
Ja volim vas.
Čitajte.

Vaš BookLover

BookLover_final_4_resize

Članci koje smo odabrali za vas


 


 

danas nosimo1

Top prica blagdani vodic

insta nsl