Asghar-Farhadi2

Ostalo je još nešto više od 24h do početka Sarajevo Film Festivala. Crvene zastavice diljem grada, posteri sa cvjetnim motivima te fotografije priprema zaljubljenika u filmsku industriju na društvenim mrežama za početak Festivala jasno naznačuju da počinje jedno od omiljenih nam doba u godini.

Otvorenje Festivala uz sjajnu atmosferu, podrazumijeva i uživanje u odličnim filmskim naslovima, među kojima se svakako izdvaja i film Everybody knows s Penelope Cruz i Javierom Bardemom, kojim je svečano otvoren ovogodišnji Cannes Film Festival, te koji će na SFF-u biti prikazan u sklopu Open Air programa. Potpisuje ga iranski redatelj i scenarist koji je ujedno i predsjednik žirija Takmičarkog programa na ovogodišnjem SFF-u, Asghar Farhadi. Asghar je i dvostruki dobitnik Oscara, a to je samo mali uvod u biografiju ovog talentiranog filmskog stvaraoca.

#Asghari je rođen 1972. godine, a prvi film koji je režirao i napisao scenarij za njega, predstavljen je 2002.godine. Film nazvan Dancing in the Dust osvojio je nagradu Udruženja filmskih kritičara Rusije za najbolji film, kao i nagradu za najbolji scenarij i režiju na 48. Asian Pacific Film Festivalu.

# Njegov film A Separation osvojio je nagradu Zlatni medvjed za najbolji film 2011.godine čime je postao i prvi iranski film koji je dobio tu nagradu.
Ovaj film osvojio je i nagradu Zlatni globus u kategoriji najbolji strani film, kao i Oscara za najbolji film na stanom jeziku.

# Farhadi je osvojio drugog Oscara za najbolji film na stranom jeziku 2016. s filmom The Salesman.

 

 

Foto: fanack.com

Članci koje smo odabrali za vas