94cb1335716f4ee9 20150327 SHOT09 0747 EDITED-111


Pronalazak savršene sredine ključ je pametne štednje i raspodjele budžeta. Ponekada je teško znati odakle početi, posebice kada se nalazimo u iskušenju je li dobra ideja kupiti novi par tenisica koji je na sniženju? Zbog toga smo pobrojali nekoliko jednostavnih navika kojih ćete se lako pridržavati a koje će vam pomoći da svaki mjesec dio vašeg budžeta postane dio vašeg fonda za štednju. Gotovo bezbolno i bez utjecaja na kvalitetu vašeg života.


# Preskočite kupovinu jutarnje cafe latte
Iako se uz 'coffee to go' kupljenu u omiljenom cafeu nerijetko osjećamo kao da smo na ulicama New Yorka i žurimo na posao, jednak doživljaj imat ćete i ako u torbu spremite termosicu s kavom pripremljenom doma. Bit će to moderna interpretacija teme uz koju ćete dosta uštedjeti. Bit će baš po vašoj mjeri, a uz to jeftinija opcija uživanja u omiljenoj dozi kofeina.

#Postanite stručnjak u uređenju noktiju
Pokušajte novac koji biste potrošili u salonu za uređenju noktiju usmjeriti na kupovinu alata i lakova za uređenje noktiju u kućnoj radinosti. Bit će to pametna investicija uz koju ćete u udobnosti doma dobiti gotovo jednake rezultate uz uštedu novca.
Umjesto da svaki mjesec novac trošite na tretmane u salonu, taj novac radije investirajte u neke druge sitnice koje vas mogu razveseliti.

#Pripremajte doma sve obroke
Osim što ćete znati podrijetlo i kvalitetu namirnica koje koristite za pripremu, svako jelo bit će pripremljeno baš po vašim gastro načelima. Opcija pripreme jela u udobnosti doma znatno je pristupačnija od hrane iz restorane ili fast fooda, a ostatke uvijek možete iskoristiti za sutrašnji ručak. Uz bezbroj prisutnih recepata za jednostavne večere koje možete pripremiti od namirnica koje sigurno već imate u hladnjaku, nema prostora za izgovore.

stednja1

 

#Kupite si kasicu za štednju
I imajte pravilo da svaki dan morate ubaciti makar jednu novčanicu u nju. Vi birate koju - papirnu ili kovanu novčanicu. No, morate to raditi bez iznimke. A ako ste dobro raspoloženi, ubacite i dvije. Vaša kasica vam neće zamjeriti.

#Energetska učinkovitost
Budite pametni oko potrošnje električne struje u domu. Preveliki računi za struju jedan su od najčešćih 'gutača' kućnog budžeta, tako da razvijanje navika poput isključivanje klime, grijanja i svjetla kada vam ono ne treba, napravit ćete veliki pomak. Osim toga, online možete pronaći sjajne savjete na temu energetske učinkovitosti, neka oni bude tema vaše nove edukacije.

#Uvijek napravite popis namirnica prije kupovine i pomno birajte mjesto kupnje
Kako se doma ne biste vratili s najmanje pet artikala koji vam uopće ne trebaju, no, u trenutku kupovine su izgledali primamljivo, uvijek kupujte na osnovu liste koju ste unaprijed pripremili. Također, trebali biste pratiti sniženja u marketima koji su vam u blizini te koristiti ih za kupovinu namirnica za dom koji su vam svakodnevno potrebni, a sada su dostupni po pristupačnijim cijenama.

 

 

 

Foto: popsugar.com

Članci koje smo odabrali za vas