bonton naslovna


Još od malih nogu, kroz svakodnevnicu učimo osnovna pravila bontona. Kako jesti pristojno, što je osnova lijepe komunikacije, na što vrijedi obratiti pozornost tijekom upoznavanja, ali i čaroliju lijepih izraza te geste zahvale i isprike. Kasnije, na listu se dodaju i obrasci pristojnog poslovnog izražavanja, čime dobivamo cijelu lepezu pravila koje o nama mogu svjedočiti lijepo i pokazati da se odlično snalazimo u svakodnevnici. Upravo zbog toga smo odlučili kreirati mali šalabahter svakodnevnog lijepog ponašanja koji će vas podsjetiti zašto je itekako važno, ali i iznimno lijepo pridržavati ga se.


# Bonton za stolom svakako je jedan od važnijih u knjižici lijepog ponašanja. Uz zabranu mljackanja i srkanja hrane koji nikako nisu ugodni uhu ni oku, trebali biste pripaziti i na način na koji koristite pribor. Ako niste gotovi s jelom (polagano uživate u svom jelu ili radite malenu pauzu), priborom formirajte piramidu kako bi konobar znao da još uvijek jedete. Tijekom jela, vaše ruke bi trebalo biti položene na vašem krilu ili na ivici stola tako da se laktovi međusobno ne dodiruju.
Ukoliko ste gotovi s jelom, onda vilicu i nož prekrižite i stavite u tanjur. A ukoliko želite kuharu dati kompliment, vilicu i nož položite vodoravno po sredini tanjura, jedno uz drugo. Kada je u pitanju ubrus, njega odmah postavljate u krilo, a ukoliko idete u toalet ili nakratko ustajete od stola, ubrus ostavljajte na stolcu.

bonton


# Nikada se ne rukujte dok sjedite. Kad vam netko priđe, ustanite od stola i zatim se rukujte, neovisno o spolu druge osobe. 

# Čaša za vino se uvijek drži za stalak, nikada za gornji dio.

# Uvijek govorite riječi 'hvala' i molim'.

# Nemojte prekidati druge dok pričaju. 

# Uvažavajte ljude oko vas. Na poslu uvijek pozdravite ljude koje srećete, kao i u hodniku ili u ulici u kojoj živite.

# Ugasite telefon tijekom sastanaka, neovisno o tome gdje se sastanak održava. Nije pristojno držati telefon na stolu ni tijekom (poslovnih) ručkova i večera.

# Uvijek predstavite ljude s kojima ste u društvu osobama koje srećete. Tako ćete osobama koje su u vašem društvu pokazati da su cijenjeni bez obzira na njihov status, prisnost s vama ili vaš odnos na radnom mjestu.

# Pozdravni poljubac u obraz uvijek se prvo daje s desne strane, a onda s lijeve.

# Uvijek se predstavite, posebice kada razgovarate s nekim putem telefona ili emaila. Nipošto nije zabavno ukoliko nekoga npr.pozivate na telefon i odmah upitate možete li razgovarati sa osobom A. Na taj način vaš sugovornik ne zna s kim razgovara niti će nužno imati volju da s vama ostvari kontakt.


Foto: Aimee Song, Isabella Thordsen

Članci koje smo odabrali za vas


 


 

danas nosimo1

Top prica blagdani vodic

insta nsl