samokritika


Jedna od najčešćih prepreka u ostvarenju snova i dostizanju maksimuma jeste samokritika. Taj negativan osjećaj koji nas polako izjeda iznutra poput otrova postaje barijera uspjeha i smanjuje samopouzdanje brzinom munje. Zbog toga je itekako važno da razvijete rituale uz koje će samokritika postati sekundaran dio vaše svakodnevnice. U nastavku donosimo tri učinkovita trika koja vode ostvaranju tog cilja.

#POMNO RAZMOTRITE SVE DOKAZE
Često, u trenutcima kada napravimo određenu pogrešku zaboravimo objektivno razmotriti sve uvjete, okolnosti koje su dovele do određenog ishoda te koliko je naš utjecaj bio velik u cijeloj situaciji. Prije nego što si u potpunosti uništite samopouzdanje i krenete s grižnjom savjesti, ispitajte obje strane priče te s manje emocija razmotrite određeni događaj. Podsjećanje samog sebe da vaše misli nisu sto posto točne mogu biti odlično pojačanje vašeg samopouzdanja.

#PRIHVATITE SVOJE MANE (I ULAŽITE U OSOBNI RAST)
Velika je razlika između razmišljanja 'nisam dovoljno dobar' i 'postoji još dosta prostora za napredak'. I iako su brojni uspješni ljudi također kritični sami prema sebi, oni kritiku koriste kao obrazac za rast i unaprjeđenje, ne za korak unazad u ostvarenju cilja.

#POSVETITE PAŽNJU VAŠIM MISLIMA
„Najvažnija i najuzbudljivija veza je ona koju imamo sami sa sobom.“ – jedna je od kultnih izjava Carrie Bradshaw. I uistinu ako uzmemo u obzir da dnevno procesuiramo više od 60 000 različitih misli, itekako je važno što govorimo sami sebi. Pokušajte prepoznati negativne obrasce ponašanja i polako ih mijenjajte u pozitivne. Prvi korak na tom putu? Pronađite aktivnosti koje će vas odmaknuti od vaših negativnih misli.

Članci koje smo odabrali za vas