how-to-think-positively-modamonsl

 

Često sasvim spontano postajemo okruženi negativnim mislima - vijesti koje čujemo na TV-u,  osobne priče koje slušamo od ljudi s kojima često boravimo do naših vlastitih misli koje nekada znaju odlutati u sferu negativnosti. Naravno da to želimo izbjeći kako bismo što više bili fokusirani i inspirativni, koliko na poslu, toliko u svakodnevnim i zabavnim druženjima s prijateljima. Isprva je pomalo izazovno ignorirati i iz svog života izbaciti toksične ljude, stvari ili navike, no istraživanja pokazuju da je potrebno 21 dan kako bismo izbacili neke navike i krenuli s novima. I mi ćemo rado 1.mjesec nove nam godine iskoristiti za takvo pročišćavanje. Kreiranje jedne pozitivne verzije nas samih koja će se smijati prolaznicima, uživati u danu, u svemu vidjeti nešto pozitivno koliko god zahtjevno to bilo i nadati se najboljemu, naš je krajnji cilj. Na kraju krajeva, svi to želimo, samo ne znamo kako pokrenuti kotačiće i pomjeriti se s mjesta.

Dobra vijest, pozitivni autobus stiže sa čak 20 načina kako već danas napraviti svoj prvi samouvjeren korak u svijet pozitivnosti. Ulazite?

 how-to-think-positively-modamo1

 

#1 Riješite se negativnih riječi iz svog vokabulara.

Izbacivanjem negativnih riječi iz svog rječnika, tjerate sebe i svoj mozak da im nađe pozitivne zamjenice koje će vam pomoći u komunikaciji. Da, to znači prestanak korištenja riječi poput: ne, ne mogu i drugih ograničavajućih riječi.

#2 Okružite se pozitivnim ljudima.

Želite imati tako dobar stav da je zarazan? Okružite se tada ljudima koji će u vama buditi samo dobre osjećaje, dati vam da pokažete svoj potencijal i izvučete najbolje iz sebe.

#3 Uvježbajte zahvalnost.

Kada razgovarate sa samima sobom, naglas ili u sebi, manja je vjerojatnost da ćete razmišljati negativno, pogotovo kada sebe podsjetite da trebate biti zahvalni i na onome što imate.

#4 Kreirajte vlasititi moto.

Onaj koji će vas natjerati da skačete na noge iz kreveta ujutro, onaj koji će vas ohrabriti kada budete otvarali vrata sale u kojoj imate važan sastanak i onaj koji ćete u sebi ponavljati kada negativne misli žele pokucati na vaša vrata. Upravo taj, on će vas uvijek vratiti na pravi put.

#5 Izbjegavajte okidače.

Ukoliko vidite da negativne misli počinju vrebati nad vašim svakodnevnim aktivnostima, ignorirajte ih. Ili promjenite aktivnosti kako biste takva razmišljanja odagnali i nastavili svoj lijep i radostan dan.

#6 Nagradite se s vremena na vrijeme .

Vaše pozitivne misli također zaslužuju poticaj. Kako biste uvijek bili osoba sa cool i pozitivnim stavom, s vremena na vrijeme nagradite sebe kako biste se podsjetili gdje ste stigli dosada.

#7 Budite pomni u svom razmišljanju.

Ili kako bismo voljeli reći – držite konce u svojim rukama. Budite svjesni svojih emocija, nemojte se bojati onih negativnih nego se naučite nositi s njima i pretvorite ih u pozitivne ili će one to same učiniti kada i vi odlučite preuzeti inicijativu.

#8 Opustite se.

Stresne situacije svaki dan hranjiva su podloga negativnim mislima. Zašto ne biste u svakom danu pronašli vrijeme za sebe, u najdražem stolcu, ušuškani u najdražu deku tek tako da biste se i nakon užurbanog dana mogli posložiti i vratiti svom pozitivnom stavu?

#9 Već na početku dana kreirajte za sebe lijep dan

Volite kavu s dvije ili tri kockice čokolade, uz doručak vam ništa ne prija bolje od lagane jazz glazbe ili vas ništa ne osvježi kao dobri topao tuš ujutro? Tada svakako dan počnite tim vama neodljivim ritualima.

#10 Sve oblijepite post-it podsjetnicima.

Kako biste uvijek znali što ste naumili, a to je živjeti sretan i ispunjen život. Koristite školske post-it papire na koje ćete ispisati malene porukice za sebe. Pravilo,nikad ne podcjenjujte post-it papire.

#11 Uvježbajte način na koji želite razmišljati.

Iako ova taktika podrazumijeva razgovor sa samima sobom koji čini da se na trenutak osjećamo nelagodno, ovaj korak je veoma važan. Osim što se razgovor naglas dosta razlikuje od naših misli, ova vježba pomoći će nam da zadržimo svoj stav koji će vremenom biti sve čvršći.

#12 Nemojte biti previše oštri prema sebi.

Kritiziranje same sebe odličan je način da negativnost ponovo uđe u vaš život. Želite to spriječiti zrelim razmišljanjem, prihvaćanjem kritike ili situacije koja se nije pravilno odvila. Nakon toga, svakako se uhvatite u koštac s problemom i nastojte popraviti ga koliko je to u vašoj moći. I oprezno s riječima koje u ovakvim situacijama govorite sebi.

#13 Radite stvari koje vas vesele.

Svojim najdražim aktivnostima bavite se što češće, one će u vama probuditi valove divnih emocija koje će jačati vaš karakter i pozitivan stav s kojim ćete lakše kročiti kroz ovaj svijet.

#14 Činite male stvari za druge.

Osim što drugima možete pomoći, sebi ćete udariti jedan ogroman vjetar u leđa prema lijepom osjećaju ispunjenosti koji možete imati. To može biti i vrlo mala gesta poput pisamca skrivenog u sestrinoj knjizi.

#15 Pročitajte inspirativnu knjigu.

Samo pozitivne stvari i energija se mogu roditi iz korica knjige koja vam daje svježu i drugačiju perspektivu o životnim avanturama. Prigrlite to što pročitate i unesite u svoje svakodnevno razmišljanje.

#16 Potražite nešto pozitivno u svemu.

Makar se skrivalo kao igla u plastu sijena, vaša najdraža misija u stresnim i negatvnim situacijama treba biti pronalazak te sive linije, pozitive za koju se tako rado volimo držati. Sve je lekcija za kasnije, informacija koja vas uči više o životnoj školi.

#17 Sagledajte veću sliku.

Kada se na neko vrijeme udaljite i problemu priđete kasnije, vidjeti ćete stvari koje niste ranije. Zato uvijek nastojte sagledati situaciju iz više kutova i nemojte naglo donositi odluke u stresnim situacijama.

#18 Izaberite način na koji ćete se riješiti stresa.

Dok jedni vole tjelovježbu i trčanje, drugi će uživati u jogi ili plesu. Pronađite mjesto gdje je stres riječ koja vam posljednja pada na pamet i često ga posjetite.

#19 Napravite pauzu od društvenih mreža.

Iako obožavamo razgovarati sa svojim prijateljima, s njima dijeliti fotografije i iste objavljivati na brojnim platformama, nekada i same društvene mreže mogu biti izvor negativnog razmišljanja. Zato, osigurajte za sebe nekoliko pauza kroz godinu.

#20 Ne razmišljajte previše o prošlosti.

Prošla je, iz nje smo naučili te bi to trebalo biti sve. Pretjerano analiziranje i oslanjanje na prijašnje događaje donose negativno razmišljanje u sadašnjosti. Naučite i pređite preko nje. To je najbolje za vaš pozitivan stav.

Foto: pinterest.com

Članci koje smo odabrali za vas