knjige naslovna

Proteklih 365 dana uživali smo u brojnim naslovima koji su nam osvježili svakodnevnicu i na par sati nam dozvolili da otputujemo u prošlost, naučimo nešto novo i još bolje shvatimo ljudske osjećaje i ponašanje. Knjige su bez sumnje sjajan način opuštanja, prava poslastica koja nas hrani iznutra, prenosiva čarolija koju svakodnevno konzumiramo. Upravo zbog toga smo se s ljupkom Alis Marić odlučili osvrnuti na najbolje naslove koje smo mogli čitati u ovoj godini. Alis je izdvojila svojih 5 favorita, ali i još par knjiga koje biste svakako trebali pročitati.

***

Kada u jednoj godini pročitate gotovo šezdeset dobrih i pomno odabranih knjiga teško je odabrati pet najboljih. Jer pomalo su sve najbolje. U godini koja odlazi ovo su svakako bili najznačajniji i najpoticajniji naslovi! Najbolja knjiga koju sam pročitala u 2017. godini definitivno je:  

Kameno srce –Renate Dorrestein – obiteljska tragedija s puno neodgovorenih pitanja

Protresla me ova knjiga, onako, izbacila iz cipela, izbacila me iz ravnoteže. Kao potres. Bolje reći, u meni je izazvala buru snažnih emocija da se još dan danas, pola godine nakon čitanja,  nisam oporavila. Ne prestajem razmišljati o Ellen i njezinim patnjama i pitam se kako li je samo sve to preživjela. Kako sam i sama majka troje djece tim više su moje emocije i shvaćanje ovog romana snažnije. Jednostavno tako osjećam. Osim sadržaja, teme i atmosfere dojmio me se i stil pisanja Renate Dorrestein. Ta nizozemska književnica koja je napisala dvadesetak romana i dobitnica je niza značajnih književnih nagrada, za mene je pravo otkriće. Njene rečenice vam ne daju da stanete s čitanjem. Ima tu moć da vas drži u takvoj napetosti da vam se grlo steže, a srce ubrzano kuca. U Nizozemskoj ova knjiga nosi titulu domaćeg klasika.


Kameno srce

Mlada liječnica - patologinja Ellen očekuje bebu. Odlučuje kupiti napuštenu i opustjelu kuću svojih roditelja koja skriva najstrašnije obiteljske tajne njenog djetinjstva. Listajući stari, odbačeni obiteljski foto album Ellen pokušava dokučiti kako i zašto  je njena obiteljska idila, s kućom punom djece tragično okončana. Na taj način želi preispitati svoju eventualnu krivnju, krivnju svojih roditelja i svoje braće i sestara, objasniti što se ustvari dogodilo i otjerati duhove prošlosti. Ovo je priča o roditeljima i djeci, o roditeljskoj ljubavi, o odgovornosti, o postporođajnoj depresiji o kojoj je toliko malo romana napisano i o kojoj se toliko malo govori. Istovremeno ovo je roman o tuzi, usamljenosti, opraštanju i novim počecima.

#2 Charlotte – David Foenkinos – emocionalna i tragična biografija

Nakon čitanja ove knjige sam skoro morala popiti apaurin. Toliko sam se uzrujala i šokirala. Inače volim  čitati  o sudbinama Židova iz najmračnijeg doba naše povijesti.  Neke od njih koje sam čitala su završile na sretan način (ako se ta riječ uopće može upotrijebiti za to mračno razdoblje), ali većina nije. Tako nije niti ova. Ali to nije bit ovog nagrađivanog i sjajnog romana francuskog pisca Davida Foenkinosa koji je samo u Francuskoj prodan u više od 3 milijuna primjeraka. Ne mogu sve knjige biti one sa sretnim  završetkom. Upravo patnje, muke, padovi i tuge stvaraju najbolje romane. Meni je najvažnije da kroz takve priče  saznam istinu, da upoznam ljude iz određenog razdoblja, da uđem u njihove živote i shvatim koliko sam sretna i blagoslovljena da mogu živjeti u ovom vremenu, živeći upravo ovakav moj blagoslovljeni život.

Charlotte

Charlotte. Kratak i jasni naslov. Odmah znamo da je glavni lik žena. Želimo je što prije upoznati. Naslovnica mami s jednim prekrasnim i mirnim licem djevojke prodornog  pogleda koji kao da proziva. Proziva sve nas. Već generacijama. Radi se o vrlo emocionalnoj i tragičnoj  biografiji, napisanoj u formi duge pjesme, a nastale iz autorove opsesije likom i djelom Charlotte Salomon. O sudbini nesretne slikarice, Njemice i Židovke, umjetnice koja je svoj život skončala u Auschwitzu 1943. godine u dvadeset i šestoj godini života, dok je bila trudna,  autor saznaje  slučajno, od prijateljice koja ga je povela na njezinu izložbu u Parizu. Već je Charlottino djetinjstvo bilo obilježeno obiteljskom tragedijom u Berlinu.  Zatim je kao djevojku i studenticu nacisti postupno isključuju iz svih područja njemačkog društva. Ona bježi na jug Francuske, baki i djedu  dok  proživljava svoju prvu strasnu ljubav i započinje raditi na autobiografskom slikarskom opusu koji oduševljava modernim izrazom. Osjeća da joj se i tamo približava opasnost od odvođenja u logor te u zadnji čas svoje crteže i slike predaje svom liječniku uz molbu: „Ovo je cijeli moj život“. Čovječanstvo je njenom preranom smrću izgubilo jedan veliki slikarski talent. Impresivan portret jedne neobične žene i prikaz njezine tragične sudbine koji trebate pročitati.

#3 Čitav jedan život – Robert Seethaler – knjiga koja se ne zaboravlja tako lako

Ovaj roman me na prvu podsjetio  na kultnog “Stonera”. Ima nevjerojatno puno poveznica s tim remek djelom. Radi se o knjizi  koja se ne zaboravlja tako lako.

Andreas Egger, kopile bogom kažnjene šurjakinje,  ima otprilike četiri godine (točnu dob nitko ne zna jer mu rođenje nije zabilježeno) kad dolazi u austrijsku dolinu  gdje će provesti cijeli svoj život. Ne smatraju ga djetetom već stvorom koje treba raditi i dobivati batine po goloj stražnjici. Nakon što je zadobio tešku ozljedu noge, ona ostaje iskrivljena pa kroz život dalje kroči još jednom obilježen, šepanjem.  Odrasta i pretvara se u  iskusnog i neumornog pomoćnog radnika u gradnji jedne od prvih  planinskih žičara  u dolini. A onda dolazi dan kada Egger prvi put susreće ljubav svog života – prekrasnu Marie koju će ubrzo izgubiti. 

Čitav jedan život

Tek mnogo godina kasnije, kada Egger započinje posljednju etapu svog asketskog života će ju ponovno sresti. U životu mu je bilo dovoljno teško i jedino čemu je težio je ne izgubiti mir koji se tijekom godina ugnijezdio u njemu. A on, nakon što mu je život proletio u predanom radu, skromnosti i predanosti s čuđenjem se osvrće na godine koje su iza njega. Robert Seethaler je virtuoz riječi. Koristi jezik kako bi nam dao nezaboravne slike i očarao čitatelja. Njegove riječi možemo vidjeti, čuti i osjetiti. Osim toga, ovaj roman  ima duboku filozofsku komponentu. Neminovno tjera čitatelja na razmišljanje o smislu i svrsi života. Želi odgovoriti na pitanja tko smo, zašto dolazimo na ovaj svijet i koja je svrha življenja. Svođenje života na ono najbitnije i Eggerova beskrajna poniznost tjeraju na promišljanje.

Ukratko: najljepše, najtiše i najdirljivije djelo koje sam pročitala. Totalno sam oduševljena i uvučena u čaroliju Roberta Seethalera.

#4 Ciganin, ali najljepši – Kristijan Novak – složen roman s elementima krimića

Ovo je roman koji vas odmah obuzme i osvoji. Ima tu svega. Poput jednog velikog lonca punog priča, života, smrti i ljubavi, a koji je začinjen dobrom dozom straha. Knjiga je podijeljena u sedam poglavlja od kojih šest imaju naziv jednog straha (strah od poznatog, strah od vlastitog odraza, strah od paraliziranosti, strah od rupa, strah od izbora, strah od simetrije) dok posljednje poglavlje ima u nazivu „uživanje u promatranju mrtvih“. Jer, kako Kristian kaže na početku knjige: „Rodiš se sa strahom od glasnih zvukova i strahom od padanja. Ostalih stotinu fobija naučiš od bližnjih. Neke te čuvaju od opasnosti, da. Ali većina je tu samo da zbija šale s našim životima.“ Paralelno pratimo četiri životne priče. Jednu priča četrdesetogodišnja Milena koja se, razočarana i ponižena,  nakon petnaest godina vraća u međimursko rodno selo Sabolščak, bratu i japici u trošnu rodnu kuću. Uvjet je da se brine za japicu. Drugu priču priča irački Kurd, izbjeglica Nazat iz Mosula koji tisuće kilometara i preko dva kontinenta, bježi iz ratnog Iraka kroz Tursku, Grčku i Srbiju prema Francuskoj. Tamo ga navodno čeka posao i mir.  Na tom putu upoznaje prijatelja, opasno ludog Azada,  koji mu postaje kao brat, ali gubi sebe dok mu od straha nestaje slika mjesta odakle je pošao kao i slika mjesta kamo je krenuo. Treću priču pripovijeda mladi policajac Plančić  iz Zagreba kojeg protivno njegovoj volji šalju na zadatak u Međimurje. Jer, dogodio se zločin.Četvrta priča, ujedno i glavna,  o mladom je Ciganinu koji se želi riješiti stigme, odbačenosti, retardirane majke i siromaštva.

A sve je počelo ljubavlju koju je od početka pratio strah jer Milena je završila u krevetu s mladim i ljepuškastim Romom Sandokanom zvanom Sandi,  koji dolazi iz nekoliko kilometara udaljenog romskog sela Bukov Dol. Dijeli ih par kilometara, a zapravo ih dijele svjetovi i zli jezici. Selo teško prašta takvu vrstu ljubavi. Na sredini  knjige događa se zločin i malo po malo saznajemo kako su se životi ovih posve različitih ljudi isprepleli.

Ciganin, ali najljepši

 

Osim glavnih likova, oduševili su me i „sporedni“ likovi  poput korumpiranog utjecajnog veterana Domovinskog rata – Hamera, Sandijeve majke Albine, kolega policajca Plančića, opaljenog i ludog Azada, Japice i Sandijeve romske braće – Mirze i Tompe. Upravo oni upotpunjuju sliku ovog složenog romana, koji ima elemente krimića, ali koji nas najviše  upozorava na toliko rašireno neprihvaćanje, na licemjerno korumpirano društvo, na izbjegličke traume i mržnju.

Obavezno čitajte!

#5 Armati  - Lari Mari - roman višeg misaonog nivoa

„Armati“ je fenomenalna, magična i poučna priča koja se zbiva između Primorja i romantične Venecije. Dječak Ian Artanian na početku romana ima četiri  godine i uživa u društvu i ljubavi svojih dviju baka i djedova na izletu u Veneciji, u preduskršnje vrijeme. Šeću, piju kavu na Markovom trgu i samo ih nekoliko sati dijeli od ponovnog susreta s Ianovim roditeljima – majkom Tulip, uspješnom violončelisticom i ocem Moorem, slavnim arhitektom koji trebaju sletjeti na venecijanski aerodrom nakon kraćega puta. A onda se događa prva tragedija u Ianovom životu. U teškoj saobraćajnoj nesreći gubi obje bake i oba djeda. Roditelji su se maksimalno trudili nadoknaditi taj ogromni gubitak. Osobito je majka svakodnevno stvarala život za svoga sina kao u bajci, sve do kobnog trenutka u Ianovoj dvanaestoj godini života. Tada se dogodio drugi  tragični preokret. Ian preko noći postaje siroče, ranjena duša  u borbi za preživljavanjem i počinje živjeti sa svojom tetom. Malo po malo saznajemo obiteljske tajne, jer ima ih baš svaka obitelj.

armati

Ian izrasta u mladića i vrlo rano ga počinje zanimati duševni svijet. Želi saznati koji je njegov životni poziv, gdje leži njegov talent. Hoće li u tome uspjeti? Hoće li ići stopama slavnoga oca, ili će biti liječnik, a možda svećenik? Ian sada živi po pravilima tetinog krutog svijeta i pokušava se što više prilagoditi, boji se napuštenosti i stalno se pita zašto ga je Bog pustio živjeti, nakon što mu je oduzeo najmilije i bliske osobe. Zaljubljive je prirode i želi upoznati pravu ljubav. Vodi li ga kroz život sudbina, ili je ipak on jedini  odgovoran za svoj životni put. “Armati” je roman višeg misaonog nivoa. Duhovna priča prepuna je metafora, divnih pjesama i magičnih ulomaka. Svaka rečenica obučena je u ruho zadivljujućeg rječnika. Misteriozna radnja vodi nas do jednog od venecijanskih otoka na kojima se krije tajna obiteljska priča.

Životni poziv! Svatko od nas ga ima. Svatko od nas dolazi s nekim  poslanjem na zemlju. To je ona pokretačka snaga koja  nas ispunjava, čini  sretnima i daje nam snagu da idemo pravim putem! Sretna sam da sam svoj životni poziv prepoznala prije pet  godina, kad sam ostala bez posla, nakon dvadeset i dvije  godine rada u velikim tvrtkama, na odgovornim pozicijama. Svih tih godina  bila sam nesretna, neostvarena i mobingirana. Tada sam sanjala o životnom pozivu i propitkivala se kako je to kad radiš ono što voliš, ono u čemu imaš srce i kad ti ništa nije teško.

Kako prepoznati svoj životni poziv? Svakome od nas on se otkriva kroz znakove, osobe, događaje, a najvažnije – preko savjesti i srca. Tamo gdje srce pronalazi mir i zadovoljstvo – tamo je i životni poziv. Ja sam ga konačno pronašla u knjigama. Nažalost, mnogi nikada ne pronađu svoj životni poziv. Prođe im život, a ne dožive onaj zanos i osjećaj sreće kada ih srce vodi.

Uz ovih pet samo ću vam još nabrojati neke od knjiga koje su na mene ostavile snažan dojam i kojih ću se još dugo sjećati:

1. Suša – Jane Harper – karizmatična drama s elementima krimića

2. Dijete – Fiona Barton – napeta obiteljska drama s elementima trilera

3. Muza – Jessie Burton – očaravajuće i drugačije

4. mlijeko i med – Rupi Kaur – zbirka poezije i proze koja će osnažiti svaku ženu

5. Priče za laku noć za mlade buntovnice – najvažnija knjiga koju trebate darovati svojim djevojčicama

6. Ona prije mene – JP Delaney – Elegantna i seksi napetica nikog ne ostavlja ravnodušnim

 

Za MODAMO.piše: Alis Marić, vlasnica bloga Čitaj knjigu

 

ostale

Članci koje smo odabrali za vas