opustanje

Naši poslovi sa sobom nose dosta odgovornosti i s vremena na vrijeme nas suptilno natjeraju da u zaposlenim radnim danima u potpunosti zaboravimo na sebe. Ako ste se pitali kako sebe izbaciti iz scenarija u kojem uporno razmišljate o onom tornju od papira i listi stvari koje trebate obaviti u ponedjeljak, onda je vrijeme da se upoznate s vodičem koji vam donosimo u nastavku.

#1 Odspavajte tih 8 sati sna

Ukoliko previše spavate ili se vrtite cijelu noć i pokušavate zaspati, dobivate očite znakove da i vaše tijelo reagira na velike količine stresa. Najviše ćete si pomoći ako svaku večer legnete nešto ranije nego inače i ujutro sat navijete uvijek u isto vrijeme kako biste kreirali svoju jutarnju rutinu. Osim toga, predugo spavanje ili nedostatak sna kreiraju umor koji u stresnim situacijama predstavlja samo uvod u negativno razmišljanje.

#2 Nemojte jesti radi osjećaja nervoze

Iako se nakon unosa slane i slatke hrane osjećate bolje, samo je pitanje vremena kad će se osjećaj nervoze vratiti (a vratiti će se). Za vrijeme stresnih situacija nemojte jesti previše niti preskakati obroke. Upravo radeći gladni i s osjećajem iscrpljenosti stvarate dodatni stres, loše raspoloženje i negativne misli koje ne trebate.

#3 Skrenite si misli na nešto drugo

Vjerojatno najnepogodnije za vas u stresnim situacijama je zatvoriti se u četiri zida, izbjegavajući aktivnosti koje volite. Izbjegavajte sjedenje kod kuće i pretjerano analiziranje situacije. Izađite vani, prošetajte svog psa, pojedite onaj ukusni sendvič sa prijateljem ili popijte kavu s tatom u gradu. Plešite. Upravo takve aktivnosti u kojima ćete uživati učiniti će čuda za vaše raspoloženje i opuštanje popeti na novu uzbudljivu razinu.

relax weekend modamo2

#4 Socijalizirajte se

Koncerti, cafei, doručci sa prijateljima i događaji na trgu – to su vaši planovi nakon stresnih situacija. Nipošto se nemojte zatvoriti u svoja četiri introvertska zida nego pokušajte što više vremena provoditi s drugim ljudima jer ćete upravo tako smanjiti depresivne i anksiozne osjećaje koji pokucaju na vaša vrata onda kada stres uđe u vaš život. Znači, budite ekstrovert kakav nikada niste vjerovali da možete biti.

#5 Poradite na povratku svoje energije

Iscrpljenost i nedostatak energije najbolji su prijatelji stresa. Vrijeme je da ih napokon posvađate i uklonite te negativne utjecaje na vaše raspoloženje i motiviranost kroz poboljšanje u prehrani, unošenje multivitamina ili pak vježbanjem koje će vam vratiti izgubljenu energiju. Čim osjetite da ste ponovo na svojim nogama, lakše ćete se suočiti sa problemima koje nosi ponedjeljak.

#6 Ne dajte da vas stres kontrolira

Vi itekako uvijek možete držati konce ove igre, stoga ne dopustite da jedna situacija, zadatak ili projekt imaju preveliku važnost u vašem svakodnevnom životu. Značajnu važnost sigurno treba imati, ali ne glavnu i najvažniju. Kada i niste sigurni možete li sve stići na vrijeme ili ne znate u potpunosti radite li nešto na ispravan način, posavjetujte se sa nekim tko vam može pomoći i sagledajte situaciju iz svih kuteva, ali nipošto ne dopustite da vas stresne situacije izbace iz vašeg uobičajenog ritma.

Sretna nedjelja. I ponedjeljak također.

Foto: pinterest.com, @mikutas Instagram

Članci koje smo odabrali za vas