mamamioblutak 6

Zvezdana Stojaković već je dvije godine dio blogosfere, na kojoj je, nakon ideje da pokrene TV emisiju posvećenu majčinstvu, pokrenula vlastiti blog. Njen dnevnik trudnoće, prvi koraci u svijetu majčinstva i roditeljstva, brojne avanture s djetetom..., redovito je sa čitateljima dijelila dogodovštine iz svoje svakodnevnice i lekcije koje je naučila. Sada je njen blog Mama i Oblutak dobio sasvim novi izgled, a s Zvezdanom smo razgovarali o njenoj ulozi mame i blogerice.

Kako si se uz sve druge poslovne i privatne obveze odlučila na pokretanje bloga?

Sve je krenulo tako što sam primarno željela da kreiram TV emisiju „Majka i dijete“, međutim u tom momentu 2015. godine to nije bilo izvodljivo i odlučila sam kreirati blog. Tokom trudnoće i po samom rođenju mog sina pisala sam dnevnik, kao još u srednjoj školi o školskim dogodovštinama i prvim simpatijama. Počela sam pisati o trudnoći, odlasku kod ginekologa, o porođaju, prvim zubićima itd. Mislim da se sve može stići ako se dobro organizujemo i isplaniramo. Moj primarni posao nikada nije trpio zbog mog bloga i pisanje tekstova. Textove obično pišem uveče kada sin ode na spavanje, kada pijem čaj i pravim plan za naredni dan.

Kakvi su komentari tvog sina na blog i postove?

Moj sin je sada već dječak od četiri godine, jasno mu je da ja pišem i objavljujem tekstove „tamo negdje“. Bitno mi je da imam njegovu podršku za fotografije koje objavljujem uz postove. On uživa u fotografisanju i poziranju. Važno mi je da moj sin uživa jer ne bih nikada radila nešto što mu je neugodno ili izaziva nezadovoljstvo. On je jako nasmijan i vedar dječak, s druge strane tvrdoglav i karakteran kada kaže jednom ne, nema objeđivanja.

mamamioblutak 3

 

O kojima temama ćemo moći čitati na tvom blogu?

Moj prvobitni plan je bio da pišem prema nekom planu, trudnoća, period posle porođaja, period do vrtića pa onda do škole. Međutim to se sve promijenilo, nekako pišem kako mi nešto nadolazi, jednostavno „osluškujem“ sredinu, svakodnevno upoznajem nešto novo kada je majčinstvo u pitanju. Ono što ću pisati su teme bazirane na iskustvu, pisaću o igri koja je nezaobilazna kada su djeca u pitanju, o ishrani , o modi i dječjim potrebama. Biće tu teme za roditelje, za mališane i sve one koji su u uskoj vezi sa djecom.

Najbolji savjet o majčinstvu koji si dobila?

Najbolji savjet koji sam dobila je da radim sve prema svom instinktu. Da osluškujem svoje dijete, njegove potrebe i da ne zaboravim da niti jedno dijete nije jednako sa drugim. Mnogo je bilo savjeta, „ja to ovako“, „ma moraš ga dobro utopliti“ ili „ne vole dječaci da su utopljeni“. Pa 'ko bi sve to pohvatao. :)

mamamioblutak 5

Najvažnija stvar o majčinstvu koju si naučila?

Svaki dan kao majka učim nešto novo o majčinstvu. Majka nije samo žena koja je bila trudna, koja se porodila,  dojila svoje dijete. Majka od momenta kada prvi put drži svoje dijete zna da je djetetov život važniji od svega drugog na svijetu i da je njegova sreća to što je pokreće.

A što mame mogu naučiti od tata? A što od djece?

Tata  bi trebao da je hladne glave, da ne paničari,  ali u našem slučaju nije uvijek tako. Tata je uporan i ne odustaje. Ako je odlučio da dijete ne spava u našem krevetu on će to i realizovati, svako veče „muški“ razgovori i to tako bude. Tata je zabavniji, to redovno pokušavam da naučim, da budem opuštenija u igri pogotovo kada imamo aktivnosti na otvorenom. Sa druge strane, djeca su optimistična, vedra i spontana. To mi se čini da nama „velikima“ baš nedostaje. Na problem i kritiku djeca reaguju osmijehom ili vrištanjem. Nekada pomislim da bi mi dobro došlo da se izvrištim. J

Foto: Jelena Nišić

Članci koje smo odabrali za vas


 


 

danas nosimo1

Top prica blagdani vodic

insta nsl