eninamama andrea 5

Andrea Tomašević Kolenda je urednica LADIES IN mjesečnog lifestyle magazina za poslovnu i modernu ženu, majka dvoipogodišnje djevojčice Ene, a odnedavno i blogerica koja na svom blogu Enina mama progovara o svim izazovima s kojima se susreće svaka moderna mama. Time će sve sjajne mame dobiti još jednu sjajnu platformu na kojoj će moći saznati praktične i korisne savjete iz života Enine mame.

Sa Eninom mamom, razgovarali smo o njenom dolasku u blogosferu i ideji koja se krije iza cijele priče.

Što te je potaknulo na pokretanje bloga?

Bavim se novinarstvom već osam godina i moja najveća ljubav je pisanje. Logičan slijed jedne majke koja voli pisati, a koja pri tome ima i neodoljivo zabavnu dvoipogodišnju djevojčicu, jeste da taj svoj talenat i ljubav prenese na formu kao što je blog. Nisam fan pisanja dugih postova na društvenim mrežama tako da mi je ova blog platforma bila idealna za priče i lična iskustva. Blog sam doživjela kao hobi kojim ću ispunjavati svoje slobodno vrijeme, kad već nisam talentirana za kuhanje, dizajniranje ili nešto treće što nema dodira sa tastaturom.

eninamama andrea 1

Dvije godine unazad maštam o pokretanju bloga, samo što nikako nisam imala vremena da mu se posvetim i da izgleda onako kako sam zamislila. Najveću ulogu da se odvažim na ovaj korak odigrale su moje kolege iz marketinške agencije Altermedia (izdavačka kuća Ladies IN magazina), koje su mi dale pravi vjetar u leđa. Naravno tu je i moj suprug Edin koji ima najveće razumijevanje za moje kucanje nakon radnog vremena i vikendom.

Koje teme možemo očekivati na blogu?

Obraćam se prvenstveno mamama i onima koje će to tek postati ali i svima koji su zainteresirani za priče iz života Enine mame. Blog sam podijelila po sekcijama pa će se tu, pored mode (odjevnih kombinacija, iskustva kod kupovine odjeće za djecu), ljepote, priča o zdravlju i ishrani, odlazaka na putovanja sa djetetom, naći i ostale teme koje su smještene u rubriku MIX BOX poput svakodnevnih izazova sa kojima se susrećem kao majka. Trudit ću se povremeno i darivati sve sjajne mame koje zaslužuju i trebaju vrijeme za sebe. Nadam se da ću svojim iskustvima nekoj mami biti od pomoći ali da ću i dobiti savjete za stvari s kojima se prvi put susrećem.

eninamama andrea 4


Koje blogove ti osobno pratiš?

Mame blogerice ali i ostale koje se bave ovom formom pisanja obično pratim putem Instagrama. Sarah Louise Fraser je divna, Pamelyn Rocco (heymama.co) iz Los Angelesa, Happygreylucky...ima mnogo sjajnih mama u čijim pričama i fotkama uživam. Od regionalnih pratim nekoliko beauty i fashion blogerica.

Što Ena kaže na cijelu priču?

Ena će tek da kaže kada postane malo svjesnija. Imam tu sreću da je djevojčica koja voli da se fotografiše pa mi je samim tim i ilustracija za blog priče olakšana.

eninamama andrea 2

Imala sam brigu jedino kada smo radili ove fotke za blog, jer smo prvi put ušle u profesionalni photo studio kod Edvina Kalića. Toliko joj je bilo zabavno da nije htjela izaći. Od tada me svaki dan pita kada idemo kod čika Edvina da se slikamo. 😊

Nikad je ne bih forsirala na nešto što ne želi i od svakog fotografisanja napravimo pravu zabavu u kojoj obje uživamo.

Foto: Edvin Kalić

Članci koje smo odabrali za vas