kolekcionarkauspomena dzanasuhic dom modamo nsl

Džana je diplomirana inžinjerka prometa iz Zenice, te u slobodno vrijeme skuplja brojne sitnice i uspomene. Zaljubljena je u fotografiju, detalje i šoljice za kavu, u što ćete se uvjeriti kada na neko vrijeme zalutate i krenete istraživati sve detalje fotografija objavljenih na njenom Instagram profilu @kolekcionarkauspomena. Kroz hashtag #MODAMOzaviruje već neko vrijeme uživamo u pomno uređenim kutcima u njenom domu, a sada smo cijeli projekt podigli na višu razinu i saznali sve o uređenju njenog doma. Na što je Džana pazila prilikom uređenja stana od 50m₂, saznajte u nastavku.

Gdje pronalaziš inspiraciju za uređenje stana?

Inspiraciju nalazim u svemu što me okružuje. Ponekad me oduševi neka sitnica koju primijetim, a ponekad je u pitanju neki koncept koji želim prikazati u svom domu. Svaki predmet pomno proučim, zamislim idealnu kombinaciju u glavi prije nego što ju realizujem. Oduševljavaju me pozitivni ljudi i cilj mi je da postignem ugodnu atmosferu gdje mogu opušteno da uživam u društvu prijatelja.

Koje tri stvari su ti bile iznimno važne prilikom uređenja kuhinje? Zašto baš retro detalji?

Od malih nogu volim posjećivati majku i oduvijek uživam u istraživanju kutaka njene kuće, mirisu koji podsjeća na stara vremena i ormarima prepunim odjeće, modnih detalja i sitnica koje se generacijama prenose u mojoj porodici. Njen dom mi je bio najveća inspiracija za uređenje kuhinje i cilj mi je bio prenijeti dio tog osjećaja koji sam imala još kao dijete. Naravno, prednost u uređenju kuhinje sam dala funkcionalnosti i praktičnosti. Sljedeće što mi je bilo važno je retro stil, koji za mene predstavlja onu toplinu doma koju osjetim kada sam kod majke. Upotpunila sam starinski stil detaljima koji daju završnu notu, a neki od njih su upravo oni koje je majka sačuvala i koji su jedan djelić njene duše koji je uvijek sa mnom.

kolekcionarkauspomena dzanasuhic dom modamo 15

 

U dnevnom boravku vlada zanimljiva kombinacija boja. Kako si se odlučila koje nijanse i koji namještaj birati?

Odlučila sam se za kombinaciju crne i bijele, koja služi kao podloga jarkim bojama detalja. Zidovi, podovi, kao i veći komadi namještaja su u bezvremenskim nijansama. Manji komadi poput mojih žutih fotelja, još više se ističu na klasičnoj kombinaciji crne i bijele. Tu su, naravno i sitnice u mojim omiljenim bojama - žutoj, zlatnoj i smaragdno-zelenoj boji. Mnogi od njih su moji „uradi sama“ projekti, poput na primjer lampe, zlatnih listića i obojenih bočica sa natpisima „Home“ i „Love“.

 

kolekcionarkauspomena dzanasuhic dom modamo 28

U tvom domu ni zidovi nisu ostali zapostavljeni u odnosu na ostatak interijera...

Zidovi su najveće i najbolje „platno“ u stanu i za mene oni oslikavaju osobe koje tu žive i borave. Iako su bijeli zidovi, kao što sam već navela, najbolja podloga za detalje u jarkim bojama, minimalizam i jednostavnost nisu moj stil, tako da ni zidovi nisu ostali zapostavljeni. U kuhinji sam odabrale postere u retro stilu, u skladu sa ostatkom prostorije. Crne i zlatne tufnice su nastale u kreativnom momentu, a postale su mi jedan od najdražih dijelova stana. Također, u potpuno bijelom hodniku, naglasak je na jednom zidu na koji sam polijepila isječke iz starih časopisa i predstavljaju jedan od najinteresantnijih kutaka koji gosti primijete čim uđu.

Gdje pronalaziš zanimljive detalje i ukrase za dom?

Retro detalje pronalazim kod prijatelja, porodice i jako je zanimljivo i to što mi oni sami poklanjaju sitnice za koje smatraju da bi se uklopile u moj stil. Čak mi se i poznanici ili drugarice sa društvenih mreža javljaju sa linkovima za neke interesantne detalje i često mi i to da dobru ideju kako da upotpunim neki kutak koji je dotad bio zapostavljen. Što se tiče kupovine, tu ima svega, od radnji sa polovnom robom, do velikih trgovina poput Jyska, Retro home, a u Fisu se uvijek mogu naći ukrasi ili posuđe u mojim omiljenim mustrama, tufnicama i prugicama.

Najdraži kutak u domu?

Najdraže su mi popodnevne kafe uz dobro štivo ili neki časopis, u fotelji i toploj dekici. Zima je moje najdraže godišnje doba i posebno uživam u vremenu samo za sebe u ovim hladnim danima. Kao što se i primijeti po mojim Instagram objavama, zimi se osjećam toplo i ušuškano, sa jastučićima i dekicama u zimskim motivima, kao i velikim džemperima koji daju osjećaj toplog zagrljaja. Ugođaj upotpunjavam i klasičnim zimskim mirisima svijeća sa notama cimeta, jabuke i medenjaka.

Kutak u domu koji je bio najizazovniji za uređenje?

Kuhinja je zahtijevala najviše radova, od instalacija do rasvjete, ali je ujedno i prostorija kojom se posebno ponosim. Najteže je bilo odabrati pločice, kuhinjske elemente tako da mi ne dosade, ali i da se uklapaju u starinski stil. Smeg frižider daje poseban začin, a sanjam i o ostalim kuhinjskim aparatima iz njihove kolekcije.

Koji komad namještaja bi voljela imati u svom domu?

Trenutno sam zadovoljna svojim stanom i trudim se da u potpunosti uživam u rezultatima svog rada i ugostim drage ljude uz neki topli napitak i iznenadim ih pripremanjem nekog novog recepta. Naravno, uvijek sam u potrazi za novim šoljicama na prugice, zdjelicama u zimskim motivima, mirisnim svijećama, jastučnicama, saksijama i ostalim sitnicama u koje se jednostavno zaljubim. Žudim za smaragdno-zelenom sofom za dnevni boravak, koja odiše elegancijom u ovoj nevjerojatnoj nijansi, a i uklapa se i u ostatak interijera.


Foto: Džana Suhić

Članci koje smo odabrali za vas