tako3

Plastika nanosi sve više štete u ekosustavima zbog čega se iz dana u dan pokreće sve veći broj kampanja koje žele podići svijest o njenim štetnim efektima i smanjenju u svakodnevnoj upotrebi.
Bh.produkt dizajnerica i osnivačica branda TAKOceramics, Tatjana Kovačević-Vidović je došla na simpatičnu ideju – ukoliko često u našoj svakodnevnici koristimo plastične čaše, zašto onda ne dizajnirati jednu keramičku čašu, koja izgledom podsjeća na plastičnu čašu, koju ćete imati zauvijek i koja je znatno bolja za okolinu i okoliš od plastične čaše?

„antiPlastik čaše su rezultat moje lične borbe protiv tako nam „drage plastike“. I sama se iz dana u dan borim sama sa sobom i okolinom, da ne podliježem lošim navikama korištenja plastičnih vrećica, posuda, slamki koje me iskreno užasavaju, da što manje kupujem plastičnu ambalažu...Tek kad čovjek krene da pazi, vidi u kolikom moru plastike živimo, koliko se ona baca zapravo i koliko nam je recikliranje nedostupno. Razmišljajući o cijelom problemu i načinima na koje ja sama mogu nešto učiniti, rodila se ideja pravljenja ikone plastike -plastične čaše, ali u keramici, čija će prodaja u budućnosti jednim dijelom finansirati različite „zelene projekte“ poboljšanja životne sredine. Ne bih sada ulazila u neke pojedinosti s obzirom da je to nešto što se još razvija, ali svakako je jedan od glavnih ciljeva. Pakovanje je još jedan veoma bitan detalj, jer bez obzira što se ljudima sviđa ideja plastične čaše koja je pretvorena u keramiku, smatram da je potreban još jedan dodatni korak u pojašnjavanju ideje koja se kroz ime, i još neke detalje koji se nalaze na pakovanju, jasno prenose, bez ostavljanja prostora za dodatno razmišljanje.

tako1

 

U ponudi postoje velika (0,3 l) i mala (0,2 l) antiPlastik čaša, a mogu se kupiti u Bazerdžanu. Iskreno se nadam da će ova ideja potaknuti ljude, ako ne na korištenje, onda bar na razmišljanje o promjeni pojedinih navika korištenja plastičnih proizvoda.“ – otkrila nam je Tatjana.
Vjerujemo da će ova pohvalna incijativa i antiPlastik čaša naći put do brojnih domova.

 

tako5

tako7

 

 

Foto: Bazerdžan

Članci koje smo odabrali za vas


 


 

danas nosimo1

Top prica parfem

insta nsl