secer naslovna

 

O važnosti smanjenja unosa šećera možemo čitati gotovo svakodnevno. Iako je šećer itekako potreban organizmu za njegovo funkcioniranje, često unosimo puno više šećera nego što naše tijelo treba, a uz to i kroz namirnice i napitke za koje nismo ni znali da u sebi kriju toliko šećera. Jedan od prvih znakova da su se naš mozak i tijelo navikli na šećer jeste stalni umor, zbog čega često u želji da podignemo energiju, biramo šećer. On stvara zavisnost i što ga više jedete, više žudite za njih. Ako tijekom cijelog dana posežete za njih, već ste vjerojatno u potpunosti 'navučeni' na dozu slatkiša nekoliko puta na dan.

Zbog toga je ključno iz ishrane izbaciti rafinirani šećer, zaslađivače i smanjiti unos šećera. Proces nije jednostavan, ali ćete biti sretni kada shvatite ponovno da je i voće jako slatko. Napokon krenite s unosom pet manjih jela, ne preskačite doručak i pokušajte jesti hranu koja je što manje termički obrađena. Koje namirnice, iako na prvi pogled to ne bismo mislili, kriju šećer, saznajte u nastavku.


#KAVA
Ukoliko ne pijete crnu kavu, onda sa svakom novom dozom kofeina kroz dodavanje mlijeka i šećera u vašu kavu, konzumirate i dodatan šećer. Veliki latte može sadržavati i 20g šećera. Obzirom da većina pije i par kava na dan, odličan povod da se polako navikavate na zdraviju inačicu ispijanja kave > kavu bez šećera i mlijeka.

secer1

#VODA SA OKUSOM
Pri tome mislimo na kupovinu flaširane vode sa okusima – naime, iako se na prvu čini da je kupovna vode s malinama itekako pametna ideja, to pravilo ne vrijedi ukoliko su u istu vodu dodani šećeri, konzervansi, arome i slično. Ukoliko doma vodi dodajete limun, imate sjajno sredstvo za detoks. Svaki drugi dodatak vodu pretvara u izvor šećera. Jer, čak i ako želite ispijati vodu s kokosom, šećer iz kokosa (voća) je i dalje šećer. 250ml kokosove vode ima oko 12g šećera, mineralna ili obična voda 0.

#SNACK ČOKOLADICE
Uz sušeno voće, musli i jogurt koji su najčešći sastojci ovih čokoladica, one postaju izvor šećera koji također možete preskočiti u danu. Radije u torbici imajte orašaste plodove ili svježe voće.

#OSUŠENO VOĆE
Svježe voće je naravno pametna opcija, budući da ono podrazumijeva prvenstveno unos vlakana te brojnih vitamina i minerala, što nije slučaj sa osušenim voćem. Na primjer pet osušenih marelica sadrži otprilike 12g šećera, dok je u dvije svježe marelice otprilike samo 4g.
#UMACI ZA SALATU
Obzirom da u 100ml majoneze uz masti imate i 7g šećera, radije ju zamijenite maslinovim uljem (0g šećera) i s malo balsamic umaka.

#(VOĆNI)JOGURTI
Nisu svi jogurti bogati šećerima, no, voćni jogurti ponekada mogu sadržavati i šest malih žlica šećera, zbog čega je itekako važno da detaljno pregledate etikete na jogurtima prije kupovine. Grčki jogurt je zdravija opcija, a uvijek ga možete obogatiti svježim malinama, vanilijom ili cimetom, za bogatiji okus.

#VOĆNI SMOTHIE
Ukoliko pripremate smothie, uvijek na umu imajte koliko šećera ima svaka namirnica koju koristite za pripremu istoga.
Smothie s povrćem je dosta zdravija zamjena.


Foto: @viktoria.dahlberg

Članci koje smo odabrali za vas


 


 

danas nosimo1

Top prica blagdani vodic

insta nsl