stan zagreb naslovna

 

Maja Bešenić vlasnica je Instagram profila @mycroatianhome na koji rado svratimo u potrazi za idejama za uređenje doma. Maja je vlasnica stana površine 90 m2, unutar kojeg se nalaze dvije spavaće sobe, velika kupaonica, dva manja hodnika + jedan ispred ulaza u stan te dnevni boravak povezan s kuhinjom i blagovaonicom. Gledajući fotografije detalja njenog stana, na trenutak će vam se činiti kao da ste na Pinterestu i pretražujete fotografije koje ste označili kao cozy, moderan i boho. Upravo je njen dom kombinacija tih pridjeva, a uz mnoštvo zelenila, namještaj u minimalističkim nijansama te boho detalje, nametnuo nam se kao odličan kandidat za rubriku #interiorinspiration.

O uređenju stana, razgovarali smo s ljupkom Majom.

Kako biste vaš dom opisali osobi koja ga još uvijek nije posjetila?

Kao miks modernog sa boho detaljima, bez pridržavanja nekog određenog pravca u uređenju interijera jer najviše ne volim kada moram slijediti neka pravila. Kupovali smo namještaj i detalje u stanu kako su nam se svidjeli, na raznim putovanjima, ponekad bez nekog reda. Možda bi životopisan bila neka prikladna riječ.

Najdraži kutak u domu?

To je zaista teško izdvojiti. Svaki kutak u stanu sam uređivala prema svojim afinitetima i potrebama. Jako volim kutak u dnevnom boravku gdje provodimo slobodno vrijeme i opuštamo se, ali također mi je jako dragi radni kutak jer je pogled kroz 2 velika prozora i to je poseban osjećaj u bilo koje doba dana.

Prilikom uređenja, koje standarde je morala zadovoljiti kuhinja?

Morala je biti velika. :)  Jako mi je to bilo bitno, da je velika i prostrana iako nije da nešto previše kuham. Moram priznati da smo kuhinju birali prije 5 godina i da bi već svašta mijenjala, ali to je kod mene uvijek tako. Često bi radila promjene u interijeru.

 

stan zagreb uredenje 21

A dnevni boravak?

Opet ispada da mi je veličina bila najbitnija, ali ne samog dnevnog boravka, već trosjeda. Veličina trosjeda je bila presudna kod biranja jer volim da se možemo baš opustiti na kraju dana.

Vaš dom krije i kućni ured. Što vam pomaže da ostanete motivirani dok radite od doma?

Imamo firmu koju vodimo dragi i ja te je ponekad nemoguće  posao ne nositi doma. Iako se zaista trudim da to ne radim. Meni najčešće nije teško ostati fokusirana ako mi je ugodno radno okruženje. Puno cvijeća oko mene, mirisna svijeća, lagana muzika u pozadini i odmah je lakše izvršiti sve obaveze.

Nismo mogli ne primijetiti sjajnu njihaljku u domu. Što vas je potaknulo da ovaj zabavan dodatak dodate i u vaš interijer?

Dugo sam je gledala na ebayu i jako je željela jer obožavam takve boho detalje u domu. I kako to uvijek kod mene biva, nabasala sam na nju ovo ljeto u jednoj trgovini i zaljubila se na prvi pogled. Kod takvih stvari znaš da je to to i ne razmišljaš. Jedno duže vrijeme je stajala zapakirana i čekala svoju montažu jer nije baš jednostavno tehnički izvesti da se usidri u strop, ali i to smo uspješno riješili. Mogu vam reći da nema dana da joj se ne divim.

stan zagreb uredenje 14

 

Što je ključno za cozy osjećaj u domu?

Miris, toplina i zvuk. Te tri stvari su mi najbitnije. Svako jutro zračim stan duže vrijeme jer volim miris svježeg zraka prije nego upalim mirisne svijeće. Nema mi ljepšeg osjećaja topline nego od prirodne vatre iz kamina. Mislim da vatra čak ima terapeutski učinak na mene. Zvuk je glazba bez koje ne mogu zamisliti život. Što god radim, muzika uvijek svira u pozadini i sama po sebi stvara divan ugođaj.

Gdje pronalazite ukrase za dom? Rad kojih umjetnika i brandova volite?

Gdje god stignem, nemam neko određeno mjesto. Najčešće kupujem na putovanjima, putem interneta, ali i spontano u trgovinama.

stan zagreb uredenje 36

Komad namještaja koji bi voljeli imati u domu?

U ovom trenutku zaista nemam nekih želja, manje više sam ih sve ispunila. Do neke nove inspiracije.

A što vaši gosti prvo primijete u vašem domu?

Zaista ne znam. Svaka osoba je individualna i dala bi drugi odgovor na ovo pitanje. Ali volim kada mi gosti dolaze navečer kada se posebna atmosfera može postići lampicama i svjećicama. 

Čime ste se vodili prilikom uređenja balkona?

Moj balkon je jako uzak i jako dugačak tako da nije baš zahvalan za uređenje, ali zaista sam se potrudila izvući maksimum iz njega jer ljeti jako volim boraviti na njemu i zapravo nam je produžetak stana jer su vrata uvijek otvorena. Htjela sam stvoriti oazu u kojoj se može sjediti i leći pa sam tako s paletama napravila kutak za ležanje, a stol i stolice rješavaju ovaj drugi zahtjev. I jako mi je bitno da ima puno cvijeća i šarenih boja, navečer upalim lampice i eto savršenog prostora za opuštanje.

Članci koje smo odabrali za vas