couture1

Tjedan visoke mode jedan je od modnih događaja kojemu se svi modni entuzijasti itekako vesele. Revije koje uz talent dizajnira naglasak stavljaju upravo na detalje, ručni rad i zaboravljene tehnike izrade odjeće, dvaput godišnje nas na par dana kroz male ekrane (i one malo sretnije koji su gosti revija) odvedu na magično putovanje u kojem caruju najljepše kreacije koje možete zamisliti.

hautecouture

Svaka od njih razrađena je do najsitnijih detalja uz korištenje luksuznih tkanina, dok posebni vez, čipka i ukrasi čine da sanjivo promatramo svaki komad. Sutra počinje još jedan tjedan visoke mode u Parizu, koji traje sve do četvrtka, a uz poznate modne kuće, na rasporedu se našlo i par novih imena.

valentino

U backstageu Valentino haute couture revije

Kako bismo vam pobliže približili ljepotu i šarm tjedna visoke mode, izdvojili smo par zanimljivih činjenica o njemu.

chanel-couture-backstage-1

U backstageu Chanel haute couture revije

#Haute couture je izraz za visoku modu koji dolazi od francuskih riječi 'couture' i 'haute'. Couture znači krojenje, dok haute znači visoko.

Iris van Herpen

Iris van Herpen haute couture revija

#Ocem haute couture mode smatra se engleski dizajner Charles Frederick Worth, koji je u devetnaestom stoljeću, kako bi na inovativan i svjež način prikazao svoje skupocjene kreacije angažirao manekenke, umjesto da ih je, kako je do sada bila praksa, prikazao na voštanim figurama. U dvadesetom stoljeću, haute couture je odigrao važnu ulogu u širenju mode diljem Europe, a časopis Vogue te modne kuće Dior, Chanel i YSL dodatno su pridonijele razvijanju svijesti o važnosti mode, ručne izrade te predanosti svakom detalju u izradi.

dior

U backstageu Dior haute couture revije

#Za predstavljanje na tjednu visoke mode u Parizu trebate se prijaviti svake godine iznova, a konačan odabir sudionika ovog tjedna mode pripada Chambre Syndicale de la Haute Couture. Kako biste se kvalificirali, između ostalog, potrebno je da vaš atelier zapošljava najmanje 15 ljudi s punim radnim vremenom te da dvaput godišnje, u siječnju i srpnju predstavite kolekciju od najmanje ukupno 50 originalnih kreacija, svakodnevne i večernje odjeće.

valli

Kreacija s Giambattista Valli haute couture revije

 

 

 

Foto: vogue.com, wwd.com

Članci koje smo odabrali za vas