sff zadnjavecer

Sinoć su u prepunom Narodnom pozorištu u sklopu svečane ceremonije dodijeljene nagrade za najbolje filmske uratke prikazane na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu. U sklopu osamnaest različitih programa 23. SFF-a prikazano je 235 filmova - 111 dugometražnih i 124 kratkometražna, 137 igranih, 70 dokumentarnih i 28 animiranih filmova.

sff nagrade nsl

U Narodnom pozorištu u Sarajevu sinoć je održana svečana ceremonija dodjele nagrada 23. Sarajevo Film Festivala. Svi su bili nestrpljivi saznati koji će to filmovi iz Takmičarskog programa - igrani, dokumentarni i kratki film dobiti prestižnu nagradu Srce Sarajeva, a u ponoć je objavljeno i koji je film osvojio Nagradu publike. Srce Sarajeva za najbolji film osvojio je gruzijski film Strašna majka koji priča o pedesetogodišnjoj domaćici Manini koja je prisiljena napraviti izbor između porodičnog života i strasti prema pisanju koju je godinama potiskivala. Manana odlučuje prigrliti svoju strast i baca se na pisanje, ali trpi fizičke i psihičke posljedice svog izbora. „Cijeli proces je bio nevjerojatan, uživala sam u svakom djeliću snimanja...“ komentirala je redateljica  Ana Urushadze, nakon uručenja nagrade.

sarajevofilmfestival 23rdsff modamo crvenitepih 08

„Komedija i smijeh su nešto što je od ključnog značaja u vremenu u kojem živimo.“ – komentirao je sinoć pred brojnom publikom legendardni britanski komičar i glumac, John Cleese, kojem je uručeno i Počasno Srce Sarajeva. U sklopu Open Air programa nakon toga je prikazana i njegova kultna komedija Riba zvana Wanda.

IMG 5162


Sinoć je u Narodnom pozorištu održana svjetska premijera filma 'Meda ili ne tako sjajna strana stvari', film rumunjskog redatelja Emnauela Parvua, koji se natječe za nagradu 'Srce Sarajeva'.

sarajevofilmfestival 23rdsff crvenitepih modamo 11


Sinoć je u sklopu programa Open Air prikazan i domaći film, 'Žaba', redatelja Elmira Jukića. Mnogobrojna publika s nestrpljenjem je iščekivala priču nastala po uzoru na istoimenu predstavu koja godinama puni kazališta diljem regije. Ekipa filma Žaba predstavila se i publici ispred Narodnog pozorišta.

operacija kino03

Operacija kino, putujuće kino Sarajevo Film Festivala i Obala Art Centra donosi radost i stanovnicima Mostara. Projekt Operacija kino predstavlja filmsko-obrazovni program koji ide u susret svojoj publici, promovirajući najnovija europska i svjetska filmska ostvarenja, te donosi dio programa i atmosfere Sarajevo Film Festivala širom Bosne i Hercegovine u ljetnom periodu godine.

sarajevofilmfestival trecavecer crvenitepih 23sff 05

Sinoć su na crvenom tepihu Sarajevo Film Festivala sve oči bile uprte prema istaknutom američkom redatelju Oliveru Stoneu, trostrukom Oskarovcu, koji je pred više od 3000 tisuće posjetitelja u Ljetnom kinu dobio Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, na što je Stone komentirao: „Čast mi je da primim nagradu 'Počasno Srce Sarajeva', jer znam da ovaj grad ima srce.“.

rnb 2

Prava klupska poslastica očekuje nas u petak, 18. 8. na Summer Loungeu. U Sarajevo ponovo stiže RNB Confusion, jedan od najpoznatijih i najdugovječnijih klupskih brandova u regiji. RNB Confusion je pokretač jednog od najvećih europskih hip-hop festivala, Fresh Island Festivala koji se održava na otoku Pagu, a na kojem su, između ostalih, nastupili Whiz Khalifa, Snoop Dog, Chris Brown, Sean Paul,  ASAP Rocky, Iggy Azalea...

majacengic bhrt voditeljica sarajevofilmfestival crvenitepih pripreme modamo nsl

 

Dama uz koju vežemo lijepe festivalske priče i koja već godinama unosi atmosferu koja vlada ispred Narodnog pozorišta za vrijeme SFF-a u naše domove, ambasadorica je brojnih domaćih dizajnerskih imena na crvenom tepihu Festivala. 

Berin1

Za sve ljubitelje kvalitetne elektro muzike sarajevski dRUMELODY najavljuje svoju prvu svirku u Sarajevu, u ponedjeljak 14. augusta u klubu Monument, s početkom u 22 i 30 sati. Poslije nedavne promocije vinyl album “Aero” dRUMELODY  je objavio novi video singl “Freedom is dead”, koji je svojevrsna najava sarajevskog electro live partyja.