balerina narodnopozoriste krckoorasar nslOk, vjerujemo da nitko od vas nije imun na šarmantnu priču o znatiželjnoj djevojčici Klari i Orašaru s kojim proživi čudesne pustolovine i odluta u sasvim novi, magičan svijet. Orašar je jedna od najizvođenijih baleta na svijetu, a u ovom blagdanskom periodu, daje nam još jedan podsjetnik na važnost iskrenosti, ljubavi, zahvalnosti i humanosti. Priča započinje na Badnjak, kada djevojčica ispod bora pronađe nešto drugačiji poklon – orašara. Kada padne noć, Klara shvaća da njen orašar nije obična drvena lutka i da ju čeka jedna nevjerojatna avantura.

Zbog toga ne čudi što kazališta diljem svijeta upravo u 12.mjesecu na svoj repertoar dodaju ovaj balet koji uz prekrasnu glazbu Petra Iljiča Čajkovskog stvara blagdansku čaroliju koje svi žele biti dio. I Narodno pozorište u Sarajevu će nakon 44 godine ponovno uprizoriti Krcka Oraščića. Sutra će premijerno biti prikazana baletna predstava čiju koreografiju potpisuje  gospodin Konstantin Kostjukov, kostimografiju Amna Kunovac-Zekić i scenografiju Josip Lovrenović. Izvođenje ove predstave je uljepšao i orkestar Sarajevske filharmonije pod dirigentskom palicom dirigentice Samre Gulamović. U predstavi učestvuje cjelokupan ansambl i solisti baleta Narodnog pozorišta u Sarajevu, gostujući prvak Beogradskog baleta, Igor Pastor te učenici osnovnih baletskih škola "Novo Sarajevo", "Mladen Pozajić" i Srednje muzičke škole Sarajevo (odsjek za klasični balet).
Dio ove prekrasne priče je i bh.balerina Albina Huskić koja nam je kroz svoj foto dnevnik dočarala dio magične atmosfere koja je ovih dana vladala u pozorištu. Albina će u sklopu baleta Krcko Orašar imati ansambl ulogu u predstavi, bit će jedna od majki u jednoj od scena, jedna od pahuljica i jedna od balerina u poznatom valceru cvijeća. Na naš upit o najizazovnijem djelu baleta, Albina nam je otkrila: „Krcko Oraščić" se u baletskom svijetu svrstava u "bijeli balet" i nalazi se u istom rangu sa Labudovim jezerom i Uspavanom ljepoticom,te je samim tim zahtjevan u svakom pogledu. Ne mogu izdvojiti dio iz predstave kao najveći izazov jer je predstava sama po sebi izazov za mene.“

***

„Početkom mjeseca oktobra smo počeli sa prvim probama gdje smo se najprije upoznali sa libretom predstave, a zatim i koreografijom. 

balerina narodnopozoriste krckoorasar 08

Pripreme za ovu predstavu su bile jako naporne ali to je sasvim normalno jer sam navikla na ovu vrstu rada. Posljednjih mjesec dana smo imale probe svaki dan ujutro od 11.00h do 14.00h i naveče od 18.00h do 21.00h što mi nije ostavljalo mnogo vremena za odmor, ali sam svjesna toga da je to moj poziv i da se sve isplati onog momenta kada stupim na scenu.

balerina narodnopozoriste krckoorasar 07

balerina narodnopozoriste krckoorasar 03

balerina narodnopozoriste krckoorasar 01

Najdraži dio ove predstave za mene je broj u kojem učestvuje 16 igrača, 8 žena i 8 muškaraca, Valcer cvijeća. Muzika Čajkovskog je naprosto divna,kao i koreografija i sve vrijeme se osjećam kao da sam na balu. :)  Najteži dio u predstavi su "Pahuljice" koje igraju 12 žena. Sastoje se od mnogo skokova i zahtijevaju veliku koncentraciju zbog konstantnih promjena formacija koje moraju biti savršene. Mislim da će publici ovo biti najdraži dio predstave jer tokom osam minuta na sceni imate sliku zimske idile.

balerina narodnopozoriste krckoorasar 02

Za nošenje sa nervozom nemam neki posebni recept mada bih ga voljela pronaći jednog dana. Samo nastojim da smirim samu sebe i kažem si više puta kako će sve biti u redu. Kako predstava obično počinje u 19.30h, nastojim da budem u pozorištu do 16.00h kako bih se našminkala, kako bi mi napravili frizuru, zatim zagrijala i slijedi izlazak na scenu."

 

balerina narodnopozoriste krckoorasar 05

balerina narodnopozoriste krckoorasar 06

balerina narodnopozoriste krckoorasar 04

balerina narodnopozoriste krckoorasar 10

Premijerno izvođenje baleta Krcko Oraščić je u srijedu, 29. 11. 2017. godine u 19:30 sati, a reprizna izvođenja, 1. 12. 2017. godine u 19:30 sati i 26. 12. 2017. godine u 19:30 sati.

Članci koje smo odabrali za vas


 


 

danas nosimo1

Top prica blagdani vodic

insta nsl