elmatataragic modamo naslovnasff


„Sarajevo Film Festival je neizostavno mjesto za neumorno gledanje nevjerojatnih filmova, za bliske susrete sa onima koji su ih napravili, a sve u vrevi grada koji nikada ne spava.“ – ovako nam je Elma kroz intervju odgovorila na naš upit kako bi opisala SFF osobi koja po prvi put dolazi na Festival.
Elma je jedno od prepoznatljivih lica bh.filmske industrije, a ova ljupka producentica, redateljica i scenaristica te selektorica Takmičarskog programa na SFF-u je za MODAMO.čitatelje kreirala listu filmova koji su svakako vrijedni vaše pažnje i vremena na 24. Sarajevo Film Festivalu. 
Elma je ovaj put naglasak stavila na filmove koji nisu dio Takmičarskog programa na SFF-u uz toplu preporuku za sve naslove koji su dio istoga. 

 Pripremite notes, jer ovo su naslovi na čijim ćete projekcijama tijekom SFF-a svakako željeti imati svoje mjesto.

sff2

 

#1 Film TOUCH ME NOT (U fokusu)
Debitantski film Adine Pintilie koji je napravio čudo - redateljica je osvojila najveću nagradu filmskog festivala u Berlinu, Zlatnog medvjeda. Izuzetno neobično i hrabro djelo koje na nesvakidašnji način tematizira intimnost i seksualnost.

#2 Film BESKONAČNI FUDBAL (U fokusu)
Dokumentarni film poznatog filmskog redatelja Corneliu Porumboiua koji na skroman, ali dubok način donosi priču o čovjeku koji želi promijeniti pravila najpopularnijeg sporta na svijetu - fudbala.

#3 Film CHRIS THE SWISS (Kinoskop)
Premijerno je prikazan u Cannesu ove godine, a radi se o dokumentarnom filmu koji animacijom rekonstruiše scene iz prošlosti. Izuzetno hrabar i važan film.

#4 KRATKI FILMOVI
Bilo koju selekciju kratkometražnih filmova jer ima li išta ljepše nego za manje od dva sata proći više svjetova! To samo može pružiti kratkometražni film.

#5 Film MADEMOISELLE PARADIS (U Fokusu)
Film o slijepoj pijanistici iz 18. vijeka koja odlazi na terapiju da povrati vid, no sa poboljšanjem vida gubi svoj muzički talenat.

#6 Film DRVO DIVLJE KRUŠKE (program U Fokusu i Tribute to...)
Novo remek djelo Nuri Bilge Ceylana, dobitnika ovogodišnjeg Počasnog Srca Sarajeva i velikog filmskog umjetnika. Gledati njegov film je kao čitati najljepšu literaturu. Film je premijerno prikazan u zvaničnoj selekciji Cannes Film Festivala.

#7 Film RUBEN BRANDT, KOLEKCIONAR (U fokusu)
Iznenađenje iz Mađarske redatelja Milorada Krstića. Izvanredan dugometražni animirani film koji prije Sarajeva ide samo na Locarno Film Festival. Zabavan, razigran, slobodan!

#8 Film DOGMAN (Open Air program)
Izuzetno zabavan i emotivan film iz Italije reditelja koji je poznat po filmu GOMORA.

Foto: Eugénie Berger, sff.ba

Članci koje smo odabrali za vas