instastory naslovna

Još otkako je Instagram predstavio ovaj alat koji nam dozvoljava dijeljenje fotografija i video zapisa koji nestaju nakon 24 sata, Instagram Stories su postali omiljeni način izražavanja brojnih korisnika ove društvene mreže.

Dozvoljava nam da zavirimo u svakodnevnicu osoba koje pratimo, ali i da snimamo sadržaje uz koje ćemo pokazati i našu opuštenu, zabavnu te humorističnu stranu. Uz dostupnost filtera, emotikona i gifova te 'swipe up' opcije postao je poput magazina u kojem svaki dan možemo uživati pregledavajući zanimljive kadrove, kratke foto priče ili video zapise inspirativnih osoba iz cijelog svijeta. Zbog toga smo, kroz razgovor s 4 bh.dame čije Instagam profile i priče često rado pratimo, odlučili istražiti kako Instagram Story možete pretvoriti u jak alat izražavanja na društvenim mrežama. Ovo su njihovi tips&trick koje i vi možete primjeniti ukoliko želite kreirati zanimljiv Instagram Story.

***

Selma Aganagić - Gabela, vlasnica Instagram profila @simply.selma, blogerica i meteorolog

Insta priče su idealan dodatak Instagramu kojeg toliko volimo jer daju podjednako i kreativcima i praktičarima mogućnost da se izraze i prenesu informacije svojim pratiocima. Ovisno o vašem karakteru, stilu i namjeni, story može poslužiti da podijelimo informaciju, osjećanje, dočaramo atmosferu, stavimo fokus na proizvod ili misao. Jednako koliko pažnje posvećujem fotografiji za blog i svoj Insta profil, uvijek osmislim temu za story.

simplayselma01

Nekada se poigram sa sjenama, osvjetljenjem pa poželim uhvatiti neki momenat koji mislim da bi se drugima dopao. Koristim se citatima, fontom, kratkim klipovima i gifovima a nerijetko i elementom muzike tako da story zaista "oživi". Umijeće koje je storytelling nije rezervisano samo za kreativce pa praktičari mogu na veoma jednostavan način i efektno da prenesu informacije i vrše promociju svog rada.

simplyselma2

simplyselma3

***

Taida Nazraić, vlasnica Instagram profila @taida_nazraic, blogerica i pjevačica u symphonic metal bendu

Ja sam oduvijek voljela crtanje, tako da mi kreiranje stories na IG predstavlja jedan vid crtanja/slikanja i tako isplovljavam svoju kreativnost. Volim smišljati kratke priče i pisati opis ispod fotografija. Ako i vi želite praviti storije, budite što više kreativni!Potrudite se oko fotografija i dajte mašti slobode. Ja ne volim da koristim previše gifova. Volim minimalizam i sofisticiranost kada su storiji u pitanju. Pa baš pazim kada biram fontove. Uvijek biram neupadljive fontove i boje koje se slažu uz kolorit fotke/snimka.

taidanazraic2

taidanazraic3

Kada su filteri u pitanju, volim smećkaste podtonove, a najviše koristim Cairo filter za IG stories. Prije nego objavim fotke, doradim ih u VSCO programu.

taidanazraic

 

 

 

***

Aida Redžepagić, vlasnica Instagram profila @redzepagicaida i fotografkinja

Objavljivanje IG storija je za mene bila super stvar jer sam prije toga veoma često bila u dilemi da li objaviti nešto na profil ili ne, a kao neko 'ko voli uredno i ravno poredane stvari (tko prati moj IG account već zna moj blagi "OKP poremećaj" da svaka fotkica ima svoj red: prvo portreti format, a zatim horizontalni pa tako u krug). Također, kao fotografkinja, ne volim previše zatrpavati svoj IG profil privatnim fotografijama, zid vise čuvam za prezentaciju svog fotografskog rada i upravo tu mi story uskače kao odličan kompromis. Ja moram priznati da baš i nisam vješta sa pravljenjem kreativnih storija, u smislu korištenja svih mogućnosti koje IG story pruža (fontovi, gifovi i slicno), ja na storije ne trošim mnogo vremena kada je uređivanje u pitanju. Tamo postavljam zanimljivosti iz svakodnevnice i imam jako veliki broj pregleda, nekada mnogo veći od samog broja followera i tu se najveći dio komunikacije sa IG svijetom i odvija te upravo zato i volim story. Još jedna stvar, kad god nisam znala gdje nešto kupiti, kako nešto popraviti, a Google nije imao odgovor, IG story (odnosno ljudi koji me prate) su mi riješili problem u samo par minuta.

 

aidaredzepagic

Na storije veoma često postavljam smiješne videe iz svoje okoline, imam totalno blesavu mačku (koja me uvijek zasjeni i dobije vise lajkova od mene pa sam je "protjerala" na story, moj IG svijet također voli moju kćerku, muža muzičara... Uglavnom, ja sam sporedni lik svog IG profila.

aidaredzepagic2

aidaredzepagic3

***

Erna Saljević, vlasnica Instagram profila @divaisback te novinarka & marketing menadžerica

divaisback 01

divaisback 03

divaisback 02

divaisback 04

divaisback 05

divaisback 06

 

 

 

 

 

 

Članci koje smo odabrali za vas


 


 

danas nosimo1

Top prica blagdani vodic

insta nsl