mikserhousesarajevo 27

Jučer je jedna napuštena sarajevska tvornica postala tvornica kulture. Na adresi Kolodvorska 12, otvorena je kuća za sve naše ljude, Mikser House Sarajevo. Brojni umjetnici, zaljubljenici u kulturi, poznata lica i prijatelji Mikser House okupili su se kako bi razgledali novi regionalni centar urbane kulture.

mikserhousesarajevo 01

mikserhousesarajevo 03

mikserhousesarajevo 04

mikserhousesarajevo 06

mikserhousesarajevo 07

mikserhousesarajevo 08

mikserhousesarajevo 09

„Hvala vam na podršci koju dobivamo svih ovih dana dok smo vrijedno radili. Mikser je počeo kao platforma koja okuplja, otkriva i njeguje dizajnere s Balkana. Mikser House služi da budemo vidljivi, da se povezujemo i budemo jači, jer kad se male ruke slože sve se može."- komentirala je na otvorenju kreativna direktorica Mikser House, Maja Lalić.  
Centar se prostire na više od 1.400 metara kvadratnih, gdje se izdvajaju četiri različita segmenta – Innovation Lab, Balkan Design Shop, Mikser cafe i galerija Frederic Maurice. Upravo je otvorenjem Balkan Design Shopa otvoren Mikser House. U dućanu ćete pronaći i brojne bh.dizajnere i njihove unikatne, s puno ljubavi ručno izrađene radove – Pila Furniture, On.design, Plusminus Fashion, Ruby Red, Gazzda furniture, Zanat...

mikserhousesarajevo 10

mikserhousesarajevo 11

mikserhousesarajevo 12

mikserhousesarajevo 13

mikserhousesarajevo 14

mikserhousesarajevo 15

„Svatko od nas je jedinstven na svoj način. Okupljeni zajedno, našim razlikama možemo stvoriti jedinstvenu, skladnu i funkcionalnu cjelinu. Mikser House je kuća zidana blokovima mašte, optimizma i pozitivne energije. Mjesto gdje različite karaktere povezuje ista ideja. Za ovaj projekat osmišljeno je 50 moduralnih elemenata, čijim se kombinovanjem i uklapanjem formira šira slika unikatnog dezena.“

mikserhousesarajevo 19

mikserhousesarajevo 20

mikserhousesarajevo 21

mikserhousesarajevo 22

mikserhousesarajevo 23

mikserhousesarajevo 24

mikserhousesarajevo 25

mikserhousesarajevo 26

mikserhousesarajevo 29

mikserhousesarajevo 30

mikserhousesarajevo 31

Naravno, mnogo pozornosti je privukao i namještaj sarajevskog branda Gazzda, koji je uz leteći ćilim kompanije Zanat iz Konjica pokazao da imamo sjajne brandove koji dokazuju da se korištenjem autentičnih materijala iz njihove okolice te kvalitetom izrade možemo mjeriti sa svjetskim trendovima i standardima. A leteći ćilim je već dobio neslužbenu titulu najpopularnijeg mjesta za Instagram selfije!

 

mikserhousesarajevo 16

mikserhousesarajevo 18

mikserhousesarajevo 43

mikserhousesarajevo 45

mikserhousesarajevo 46

mikserhousesarajevo 49

mikserhousesarajevo 51

mikserhousesarajevo 52

Tu je i galerija Frederuc Maurice koja je posvećena jednom od heroja humanosti, koji je tragično izgubio svoj život u Sarajevu 1992.godine pokušavajući da dostavi humanitarnu poruku MKCK-a sarajevskoj bolnici. Innovation Lab pruža mogućnost organiziranja manjih seminara, predavanja, kurseva. Sam prostor restorana je pogodan za promociju knjiga, časopisa, gastronomije i drugo.

mikserhousesarajevo 32

mikserhousesarajevo 33

mikserhousesarajevo 35

mikserhousesarajevo 36

mikserhousesarajevo 37

mikserhousesarajevo 38

Nakon razgledavanja svih prostorija, okupljeni su uživali uz zvuk klavira te uz smijeh dočekali koncert Regionalne dječje filharmonije koja okuplja talentiranu djecu iz svih dijelova bivše Jugoslavije, kao i koncert multimedijalnog umjetnika i tekstopisca Rambo Amadeusa, kojim je otvoren Event space u Mikseru.

Obzirom da je Mikser mjesto koje spaja umjetničke, društvene, edukativne i komercijalne aktivnosti u cilju razvoja lokalnih talenata i kreativnog sektora Balkana sigurni smo da će ono biti sve češće mjesto susreta građana, arhitekata, dizajnera, umjetnika, glazbenika, kompanija... I dok sa uzbuđenjem pratimo što će se naći na njihovom kalendaru do kraja godine, zavirite u atmosferu koja je vladala na otvorenju Mikser House Sarajevo.

 

Foto: Marko Jovačić za MODAMO.infoČlanci koje smo odabrali za vas