belmatvico kolekcija 2017 4

Ovih dana, ime dizajnerice Belme Tvico često smo sretali na brojnim online, ali i u tiskanim magazinima. Naime, vijest o njenom showroomu u Parizu privukla je pozornost brojnih domaćih, ali i stranih medija, a uz to, sutra će na modnom druženju predstaviti nam i svoju novu kolekciju. Ova godina je za Belmu bila uistinu izazovna i pustolovna – redizajn logotipa, kolekcije, odlazak u Pariz, snimanje kampanje u Ibizi, puno se toga našlo na njenom kalendaru.

Upravo smo zbog toga, netom prije predstavljanje njene Infinity kolekcije, Belmu pozvali na mini intervju o kojem otkrivamo nešto više o njenim iskustvima iz Pariza, kao i kolekciji koja je mali odmak od estetike koju smo naviknuli gledati u potpisu Belme Tvico.

Kako bi opisala svoj uspjeh od početka do danas? Što misliš da je ključ uspješnog modnog branda  u BiH?

Oduvijek sam sanjala da svoju kolekciju predstavim u Parizu i evo moja želja se ostvarila. Mnogo sam uložila u kolekciju, snimanje lookbooka, zatim snimanja izrade kolekcije, tačnije kratkog making of filma i naravno u najnovije materijale. Uspjeh leži u tome da samu sebe tjeram da napredujem, da se educiram u modi, da stalno istražujem nove krojeve i dezene i da sebe ne sputavam. I od početka nam je vodilja bila da dame u BiH imaju svoj luksuzni brand.

belmatvico kolekcija 2017 3


Iza tebe je predstavljanje kolekcije na showroomu u sklopu pariškog tjedna mode. Brojne influencerice i poznate dame posjetile su tvoj showroom. Koji komadi su im ukrali simpatije i koji su bili njihovi komentari na kolekciju?

Kolekcija je privukla veliku pažnju kupaca, a pogotovo influensera u modi, muzici, umjetnosti i filmu. kolekcijom su posebno bili oduševljeni kupci i gosti iz Francuske, Kine i Japana. A najviše su im se svidjeli unikatni printovi, a posebno bodiji u kombinaciji sa suknjama. Ovaj showroom bila je odlična ulaznica za europsko modno tržište.

Brojni novinari su pisali o kolekciji, a i sama si bila dio par modnih eventova. Koji su konkretni benefiti odlaska u Pariz za promociju tvog branda?

Sve je proteklo u najboljem redu i mislim da sam na najbolji mogući način prezentovala bh. modnu scenu i dizajn. Sklopili smo dosta kontakata sa potencijalnim kupcima, showroomovima, modnim blogerima, ličnostima iz javnog života Pariza i drugima. Time smo doprinijeli, da se o bh modnom dizajnu čuje i van ovih prostora. Ja se nadam i vjerujem da je ovo tek moj početak ka međunarodnoj modnoj sceni, da ću ubuduće biti redovan učesnik i izlagač na Paris Fashion Weeku te da uskoro vidim svoje kreacije da se prodaju u Parizu, Milanu, Londonu, Dubaiu i drugim svjetskim modnim metropolama.

A koliko je zahtjevna bila organizacija showrooma? Kako je došlo do suradnje između Sarajeva i Pariza?

Preko agenta koji me zastupa u Parizu, dobila sam poziv za učešće na showroomu. Nakon konzultacija i izrade plana odlučili smo se na ovaj korak. Organizacija je bila baš zahtjevna. Pripreme su trajale pet mjeseci, od snimanja making of, snimanja editorijala na Ibizi, snimanja kataloga u BIH i dizajniranja materijala, odabira kvalitete materijala, pa sve preko kataloga, fabric bookova, usput smo radili redizajn loga, tako da je bilo jako naporno i mnogo sredstava je bilo uloženo u ovaj projekat.

belmatvico kolekcija 2017 2


Koja je najljepša uspomena koju nosiš iz Pariza?

To su sva brojna poznanstva koja sam sklopila, od vlasnika i dizajnera iz Lancastera, poznanstva sa francuskom glumicom Julie Judd, zatim sa dvojcem dizajnera koji rade za svjetske brandove i poznanstva sa blogericama poput  Sara Waka i drugima.

Što je bila inspiracija za Infinity kolekciju? Za koji tip žene je kolekcija dizajnirana? Koji su materijali korišteni za izradu kolekcije?

Infinity“ kolekcija je inspirisana fluidnim futurističkim formama i pokretom, koje sam hrabro prenijela na tkanine. Uz suradnju sa umjetnicom Taidom Jašarević dizajnirani su namjenski materijali za proljeće/ljeto 2018. U ovoj kolekciji sam napravila pravi blagi odmak od svojih uobičajenih stvari, te kupcima nudim i novu viziju sportske elegancije. Hipnotični printovi i ženstvene forme prate oblik tijela. Ključni komadi u kolekciji su ženstvene haljine, lepršave hlače koje se mogu stilizirati u različitim prilikama, bomber jakne u funky printovima, te vizija poslovnih odijela u hrabrim bojama za samouvjerenu ženu našeg vremena.  

belmatvico kolekcija 2017 1

Dama koja nosi Belma Tvico voli bezvremenske krojeve koji su senzualni.  Usuđuje se kombinirati  tajloring i casual stil, uz smjelu kombinaciju boja, poput cherry tomato, ultra violet, spring crocus, lime punch, nude,  sailor blue. Materijali korišteni u Infinity proljeće/ljeto 2018. kolekciji su organdin, viskoza, muslin svila, brokat, crepe, file til.

A koji je tvoj omiljeni komad iz kolekcije? Znaš li već što nam pripremaš za narednu sezonu? I koji je tvoj sljedeći korak?

Omiljeni komad iz Infinity kolekcije su definitivno bodiji, koji su i od svih ostalih pobrali simpatije. Već sam počela da radim na jesen/zima 18./19. kolekciji i u njoj će također biti zastupljeni printovi. Kolekcija će biti gotova krajem decembra, a onda bi najvjerojatnije trebala ići u Milano u jedan showroom koji ima želju da me zastupa. Nedavno smo i snimali editorijal za kolekciju na Ibizi, pa ćete uskoro imati priliku i vidjeti isti.Editorijal foto: Aida Redžepagić
Make up: Maja Koristiović
Frizura: Ensar Dervišbegović
Styling: HIVE

 

Članci koje smo odabrali za vas