thara nsl

S filozofijom dućana Thara Koncept upoznali smo se kroz rad našeg malog dućana s puno stila. Jednostavna odjeća s dozom otkačenosti i često multifunkcionalna, nosiva u svim prilikama od casual do svečanih, često je dobila različite osobnosti, ovisno o osobi koja ih nosi. Kako nam je i jedna od osnivačica Thara Koncept otkrila, cilj njihove odjeće jeste pojednostaviti proces odijevanja, učiniti ga zabavnim i ženama dati komad u kojem će se osjećat lijepo. U razgovoru s Esmerom Kandić smo saznali kako nastaju njihove kolekcije, kako teče sam proces proizvodnje, te tko je zadužen za preinake u uređenju dućana.

Kako ste došli na ideju otvaranja Thara Koncept dućana?

Thara kao projekt započet je još u Zagrebu davne 1996. godine, željeli smo stvoriti odjevne komade koji su  u isto vrijeme avangardni, ali i nosivi, kao dva kontrastna pola, spojivo sa nespojivim. Odjeću koja osim što rješava vječitu jutarnju dilemu: "Što odjenuti?" daje jedan osjećaj lakoće nošenja i postojanja, jedan filozofski pristup sakrivanja/otkrivanja, udobnosti i konstrukcije, zanimljivog, ali u isto vrijeme uniformiranog. Glavni motivator je uvijek moja mama, koja bez obzira na godine voli neobične kombinacije i eksperimentiranje, voli igru zvanu odijevanje i ne shvaća sebe previše ozbiljno. Svaki nastali komad u našoj manufakturi ima dašak tog duha, zaigranost i nonšalantnosti koji se sa lakoćom poveže sa osobnosti nosioca. Preseljenjem u Sarajevo 2009. godine, pokrenuli smo proizvodnju u Gračanici, okupivši žene koje su u tim poslijeratnim godinama borile se za opstanak. Thara i danas ima jasne poslovne postulate gdje svaka akcija i poslovna odluka mora beneficirati zaposlenima i zajednici u kojoj djeluje. Danas osim proizvodnje imamo maloprodaju u Thara Konceptu u ul .Vladislava Skarića 8, prodaju i dostavu za cijeli svijet online na www.tharakoncept.com, te imamo partnere sa kojima nastupamo na inozemnim tržištima.

 

21616346 1889426721074117 956089961117511528 n

Tko potpisuje uređenje dućana i čime se vodite prilikom uređenja izloga i koordinacije odjeće u dućanu?

U Thari je uvijek sve grupni trud, nas je osam cura u dućkasu i zajedno osmišljavamo svako dešavanje. Thara je velika igraonica gdje vlada apsolutna demokracija i kada netko ima ideju, zajedno je dalje razrađujemo. Prije dva tjedna imali smo shopping event za kolekciju inspiriranu filmovima Wes Andersona, interijer i izloge smo prilagodili njegovim filmovima i ludo se zabavili.

Koliko vremena je potrebno za izradu vaših kolekcija? Na koji način birate koji ćete komad udomiti na vješalicama vašeg dućana? Tko su vaše klijentice?

Ne znam kako bi vremenski procijenila izradu kolekcije. Na kraju je ovo posao kao i svaki drugi, trudimo se da proizvod bude dobar i da kupac bude zadovoljan kroz pruženu uslugu i kvalitetu samog komada. Svaki dan sa svakim novim dizajnom krećemo ispočetka i pokušavamo stvoriti proizvod koji će netko poželjeti imati u svom ormaru. Nema tu nekog pretjeranog filozofiranja, sve što radimo imamo na umu dva cilja, jedno je zadovoljstvo kupca i drugo je zadovoljstvo naših zaposlenih.

Koje su tri glavne karakteristike Thara odjeće?

Ponekad mi se čini da je jako teško riječima opisivati stil, jer isti komadi potpuno drugačije izgledaju na različitim osobama. Svatko od nas drugačije stilizira i nosi odjeću i baš u tome leži posebnost Thare, npr. našu haljinu pod imenom Rosenheim nose tri generacije žena bez problema, cura od 18 godina je nosi s kožnom jaknom i motorističkim čizmama, mama od 40 godina sa stiletto cipelicama i bijelom košuljom ispod, a gospođa od 60 godina sa baletankama i non-šalantno prebačenom maramom preko ramena. Odjeća se mijena i prilagođava stilu i osobnosti osobe koja ju nosi.


Robica dok visi na vješalici na shopflooru je kao svojevrsna "tabula rasa", tek kada je netko obuče i da joj dušu, dogodi se magija i ona postaje nešto, ispuni svoju svrhu. Malo parfema, ogrlica naslijeđena od bake, remen kupljen na buvljaku, čizme kupljene od prve plaće i osmijeh na licu i ta haljina postaje vaša, "you own it" u svakom smislu riječi, postaje ekstenzija vas, neverbalni jezik  koji sa lakoćom komunicira sa okolinom. Ako bi već morala riječima opisivati naš stil prve asocijacije bi mi bile; minimalizam, urbano uniformiranje, avangarda, intelektualno strogo sa daškom feminiziranog.

Koji je vama najdraži komad nastao u Thara potpisu?

Ja sam totalni megaloman i ne mogu izabrati jedan komad, sa svakim dolaskom nove robice meni su bar dva nova modela favoriti i tako iz dana u dan. Mislim da već svi imamo dovoljno haljina..jakna i hlača... i da je najljepša strana ovog posla što se iznova svakodnevno zaljubljujem i oduševljavam odjećom. Kada slikamo fotke za našu Facebook stranicu potrebna je ogromna snaga volje da ne pobjegnem doma sa svim kombinacijama. :)  Trenutni favorit bez konkurencije je novi model kaputa sa velikom mašnom i spuštenim ramenima.


thara clanak kaput

 

 

Kakvi su komentari posjetioca dućana u Sarajevu, a kakvi vašeg dućana u Beogradu? Dijele li dame iz ovog grada isti ili sličan stil?

Za komentare je bolje pitati naše kupce, okruženi smo najdivnijim ljudima i ta razmjena energija je razlog zbog kojeg sa ogromnim zadovoljstvom svaki dan idemo na posao.  Thara 381 je u Beogradu tek pet mjeseci i još se razvija i raste, nadamo se da će biti uspješna kao i njena velika sestrica. :) Što se stila tiče mislim da smo borbom naših baka i mama zaslužile da u 21. stoljeću nosimo ono što nam se sviđa i u čemu se dobro osjećamo. Odrasla sam u obitelji iznimno jakih i sposobnih žena i iz prve ruke mogu posvjedočiti o jačini i neslomljivosti ženskog duha i što sve žene mogu postići kada imaju podršku svojih bližnjih, u tom duhu mislim da je jedna od baznih ženskih sloboda da se odijeva kako ona želi. Thara je tu idealna, kao prazno platno prilagođava se stilu nosioca, ni mi a ni naši modeli nisu tu da bilo što nametnemo nekome, oni su tu kao nadopuna u izražavanju, da se prilagode nosiocu i da mu podignu raspoloženje. I na kraju mislim da je žena sa najvećim osmijehom uvijek izvrsno odjevena, bilo da je to Sarajevo, Beograd ili Zagreb... ;) 

Planovi za budućnost?

Thara se od početka razvija organski, nastala je iz ljubavi i iz ljubavi raste. Dok god naše cure dolaze sretne na posao znajući da će provesti 8 sati u kreativnom i veselom okruženju, da će moći omogućiti svojoj djeci sate engleskog i trening nogometa i dok mušterije izlaze iz Thare sa osmijehom na licu i zadovoljstvom u srcu, mi smo naše ispunili.  

 

Članci koje smo odabrali za vas