sarajevowineweekendIdući tjedan u Sarajevu počinje najveći bh. festival vina i jedna od najznačajnijih manifestacija ove vrste u regionu, Sarajevo Wine Weekend. Tradicionalno, festival se održava posljednjeg vikenda u desetom mjesecu, no ove će godine i cijela sedmica biti posvećena umjetnosti vina i odlične hrane. Na već poznatoj lokaciji, u Domu Oružanih snaga BiH (Dom Armije) u Sarajevu će se okupiti 60 vinara i vinarija iz BiH, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Austrije, Evrope i Sjedinjenih Američkih Država. Uz vinare, na festivalu će biti i 20 gastro izlagača sa širokom paletom finih delicija koje će pratiti najbolja vina koja se mogu pronaći na tržištu.

«Napunili smo 13 godina i zvanično smo postali tinejdžeri», rekao je Amir Beširević iz kompanije Fina Vina, organizator festivala. « Kako tinejdžeri ponekad znaju biti jogunasti, tako smo ove godine festival pomjerili na četvrtak i petak i sigurni smo da nam publika to neće zamjeriti. Četvrtak je ionako već odavno novi petak, a u dobrom je društvu zapravo potpuno svejedno koji je dan», kaže Beširević.

Festival je proširen i dodatnim događanjima, pa će tako prva pretpremijerna večera Sarajevo Wine Weekenda biti održana u sarajevskom restoranu LibertAs. Slow food u šest slijedova koje priprema, uz rezidentne chefove, iznimno popularni srbijanski Masterchef i TV zvijezda, Radomir Raša Vlačić, biti će upareno sa fantastičnim i pažljivo probranim vinima vinarije Vukoje iz Trebinja. Već četvrtu godinu zaredom, festival će se zvanično otvoriti press konferencijom 25. 10. u kultnom sarajevskom restoranu 4 sobe gospođe Safije, a navečer će na istom mjestu biti i Mingle&Wine. Zalogaje će pripremiti Chef Moreno Debartoli, a vina dolaze iz vinarija Žilavka i Podrumi Grge Vasilja i Vukoje (BiH), Chichateu i Temet (SR) i Zanut (SLO). Tokom trajanja ovogodišnjeg festivala će biti održano i sedam vinskih radionica u Coloseum Clubu.

Program festivala

 

«Edukacijska komponenta festivala nam je izuzetno važna i to je jedno od težišta Sarajevo Wine Weekenda» objašnjava Najra Krvavac iz organizacijskog tima. «Ove godine smo pojačali naglasak na radionice, gdje će publika saznati sve o sjajnim linijama vina nekih od ponajboljih vinara iz regije. U vinima možete u potpunosti uživati samo onda kada poznajete i razumijete procese njegovog nastajanja i sazrijevanja», zaključuje Najra.

Po završetku službene festivalske satnice posljednjeg dana, u petak 27.10., se održava NLB – Sarajevo Wine Weekend After Party u Coloseum Clubu, uz DJ Jasminu i Blackberries bend, a ulaz je slobodan.

Sarajevo Wine Weekend se održava u četvrtak i petak, 26. i 27. 10. Cijeli program festivala se nalazi na službenoj stranici www.sarajevowineweekend.com 

Članci koje smo odabrali za vas